DHK: održan recital lirike Velikog petka

U sklopu manifestacije "Pasionska baština" na tribini Društva hrvatskih književnika predstavljena je danas lirika Velikog petka, ove godine posvećena Vjenceslavu Čižeku (1929.2000.), hrvatskom pjesniku i dugogodišnjem robijašu negdašnjih zloglasnih jugoslavenskih tamnica u Zenici i Srijemskoj Mitrovici. L

O tragičnoj sudbini toga uznika govorio je voditelj tribine DHK Sead Begović, rekavši da je Čižekov život vjerno svejdočanostvo muke Kristove koji je zbog svoje neskrivene pobožnosti, pišući u kršćanskom duhu, pretrpio svu represiju komunističkog režima. Svu životnu tragiku Čižek je opisao u zbirkama "U raljama zloduha" i "Sopotske kiše" koju je uredio Vjekoslav Boban, a objavljena je u dva izdanja.

Boban je toga pjesnika lirsko-ekspresionističkog nadahnuća, čiste duše, usporedio s Viktorom Vidom, drugim velikim hrvatskim pjesnikom koji je tragično završio u Argentini 60-ih godina prošlog stoljeća, rekao je Begović.

Čižekove stihove kazivali su dramski umjetnici Zlatko Crnković i Vesna Tominac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Akademik Ante Stamać, prvi sastavljač antologije lirike Velikog petka, proglasio je ovogodišnje dobitnike Književnog natječaja "Pasionska baštine". Prvu nagradu dobio je Sreten Srećko Nikolić iz Pule za roman "Vukovarska kalvarija", drugu Tomislav Milohanić iz Poreča za zbirku pjesama "U znaku križa", a treću Ivica Jembrih, najpoznatiji suvremeni kajkavski pjesnik, za zbirku kratkih zapisa nadahnutih Kristovom mukom i smrću.

Predsjednik udruge "Pasionska baština" Jozo Čikeš zahvalio je Društvu hrvatskih književnika na potpori u sudjelovanju u toj manifestaciji koja će sljedeće godine biti domaćin udruzi "Europasione" članicom koje je Hrvatska postala prije nekoliko godina.

Pasionska baština 2004. završava večeras koncertom korizmenih napjeva "Počinje plač..." u izvedbi ansambla "Lado" u crkvi sv. Katarine.

(Hina) xta ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara