Dick Gregory: Da bi dobili masovnu snagu, prosvjedi na Wall Streetu trebaju policijsko nasilje

Dick Gregory: Da bi dobili masovnu snagu, prosvjedi na Wall Streetu trebaju policijsko nasilje

Foto: es.tv

AKTIVISTIČKI veteran  i komičar Dick Gregory smatra kako su demonstracije na Wall Streetu podsjetnik na društvene pokrete šezdesetih godina, ali da im je nužna i komponenta policijske represije kako bi prerasli u masovni protest.

I sam nebrojeno puta zatvaran tijekom raznih prosvjeda prošlih desetljeća, 78-godišnji Gregory smatra kako su političari napokon suočeni s ozbiljnom opasnošću da podcijene snagu antikorporacijskih prosvjeda koji su na ulice izvukle desetke tisuća Amerikanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve me to podsjeća na rane dane građanskih pokreta. No ono što će im uistinu dati poticaj jest policijsko nasilje. Dovoljno je da jedan policajac napravi pogrešku", kazao je Gregory za Reuters.

Nama su policajci mogli raditi što su htjeli, ali ovoj djeci ne mogu

"Razlika između ovog pokreta i onih naših leži u činjenici da su bijelci - bogati, siromašni, obrazovani - rođeni sa 300 godina prednosti i bjelačke privilegije. Stoga postoje određene stvari koje ne smiješ raditi protiv onih rođenih s privilegijama. Kad smo mi bili u pitanju, policajci su nam mogli raditi što su htjeli. Prema ovoj djeci ne mogu postupati kako hoće", napominje Gregory.

"Mladi su danas spremniji podignuti svoj glas i kazati da stvari naprosto ne funkcioniraju. Imaju neki osjećaj pravde, neki novi mentalitet", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara