Digitalna remek djela mogla bi se naći na udaru pirata

ZBIRKA remek djela britanske Nacionalne galerije mogla bi se naći na udaru pirata zbog novog digitalnog sustava, objavio je "New Scientist".

Poput glazbene industrije koja je uglavnom digitalizirana, Nacionalna galerija namjerava digitalizirati svojih 2.300 slika i ovlaštenim trgovinama širom svijeta dopustiti prodaju kopija, kako bi povećala prihode.

Iako "New Scientist" upozorava na iskustvo glazbene industrije, koju su digitalni pirati teško oštetili, čini se da se Nacionalna galerija, među čijim su remek djelima Van Goghovi "Suncokreti" i Rembrandtovi autoportreti, pomirila sa sudbinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tu se ništa ne može učiniti", izjavio je glasnogovornik galerije.

Pirati bi mogli izrađivati ilegalne kopije, jer će slike biti dostupne na Internetu.

Iako će galerija imati izdavačka prava na umnožavanje digitalnih slika, bit će teško utvrditi njihovo podrijetlo, ako hakeri provale u sustav i skeniraju ih.

"Gledajući unatrag, izdavačke kuće morale su svakodnevno voditi brigu o piratstvu. Kasnije su to morali činiti i filmske kompanije, a sada će time razbijati glavu i galeristi", rekao je časopisu Michael Kuhn, koji je prije 20 godina sudjelovao u izdavanju prvog CD-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara