DIJETA BOGATA VLAKNIMA SMANJUJE RIZIK OD RAKA PROBAVNOG SUSTAVA

Istraživanje prehrambenih navika Europljana i američka studija povezanosti prehrane s rakom probavnog sustava pokazali su da konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjuje rizik oboljenja od te bolesti od koje svake godine u svijetu obolijeva 940.000 ljudi. L

Rezultati tih studija u suprotnosti su s ranijim istraživanjem, koje je pokazalo da vlakna ne štite od raka probavnog sustava. No, znanstvenici smatraju da ispitanici u prethodnim studijama vjerojatno nisu konzumirali dovoljno vlakana da bi ona utjecala na rizik oboljenja.

"Osobe koje su imale najmanji rizik oboljenja konzumirale su puno više vlakana nego u drugim istraživanjima koja nisu pokazala nikakvu povezanost," kazala je Sheila Bingham, voditeljica Odjela za prehranu i rak medicinskog istraživačkog centra u Cambridgeu, koja je provela europsko istraživanje.

Njezina studija, u kojoj je sudjelovalo više od pola milijuna ljudi u deset europskih zemalja, najveće je ikad provedeno istraživanje povezanosti prehrane i raka.

Rezultati pokazuju da kada osobe, koje konzumiraju manje od polovice preporučene dnevne doze od pet porcija voća i povrća, udvostruče unos vlakana, mogu smanjiti rizik oboljenja od raka probavnog sustava za čak 40 posto.

"Preporučljivo je uzimati puno više voća, povrća i tjestenine od cjelovitih žitarica, a manje masti i mesa," kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživači Nacionalnog instituta za rak u američkoj saveznoj državi Maryland dobili su slične rezultate u studiji provedenoj na gotovo 3.600 ljudi s benignim adenomom debelog crijeva, koji može dovesti do raka crijeva, te gotovo 34.000 zdravih osoba.

"Naše istraživanje povezuje konzumaciju vlakana, posebno iz voća i sjemenki, sa smanjenim rizikom od adenoma debelog crijeva," kazala je Ulrike Peters.

Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka iz Lyona, rak probavnog sustava i rektuma je rijedak u zemljama u razvoju, ali u razvijenim zemljama ubija više od 490.000 ljudi godišnje.

Europsko istraživanje pokazalo je da ljudi u deset različih zemalja vlakna dobijaju iz različitih izvora - Britanci i Francuzi iz povrća, Nizozemci i Nijemci iz žitarica, a Talijani i Španjolci iz voća - no izvor ne igra nikakvu ulogu.

Naime, osobe s najmanjim rizikom oboljenja od raka probavnog sustava konzumirali su pet ili više porcija voća i povrća dnevno, što je ekvivalent za pet šnita kruha od cjelovitih žitarica.

(Hina) jšk bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara