Diljem Hrvatske mise i liturgijske molitve za pokoj duše Svetog Oca

U CRKVAMA diljem Hrvatske održane se danas mise i liturgijske molitve za pokoj duše Pape Ivana Pavla Drugog.

"Pozdravljam vas u ovaj dan molitve i zahvalnosti Bogu za Svetog Oca Ivana Pavla II., ne samo za Papu, nego brata, prijatelja, čovjeka i vjernika", riječi su splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Marina Barišića na misi za Papu u splitskoj prvostolnici Svetoga Dujma.

Misi je bilo nazočno mnoštvo vjernika koji su došli odati počast i zahvalnost Svetom Ocu, a među njima bili su i župan splitsko-dalmatinski Kruno Peronja i splitski gradonačelnik Miroslav Buličić.

Nadbiskup Barišić podsjetio je i na 4. listopada 1998. kada je Sveti Otac posjetio "svoju najstariju katedralu na svijetu" dodajući kako vjeruje da Papa "u ovom prijelazu života prebire svoje doživljaje, putovanja, hodočašća i sjeća se Splita i Solina, susreta s nama".

"Možda je i u ovom trenutku s nama ovdje u Splitu u ovoj katedrali, gdje molitvom Bogu kažemo: hvala na ovom čovjeku", naglasio je nadbiskup Barišić, pozvavši vjernike na molitvu.

"Neka te Gospodin doista primi iza svih vrata vremena i smrti u punini svoje radosti, u punini uskrsle dimenzije života. Ivane Pavle II. tome se nadamo, tebi želimo i u to vjerujemo", molio je s vjerničkim pukom nadbiskup Barišić.

Nakon mise u nadbiskupijskom ordinarijatu, u dvorani Ivana Pavla II., u kojoj je boravio za posjeta Splitu, otvorena je knjiga žalosti u koju se već upisao veliki broj njegovih poštovatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I u svim crkvama Osječkog dekanata danas su vjerničke molitve upućene Svetome Ocu za njegov "vječni spokoj i susret sa nebeskim Ocem, Majkom i Isusom Kristom", kazao je velečasni Adam Bernatović, župnik osječke župne Crkve Svetih Petra i Pavla, koju je Papa blagoslovio tijekom prolaska kroz Osijek, 7. lipnja, 2003.

U crkvi su se sinoć nakon oglašavanja crkvenih zvona u znak da je Sveti Otac umro vjernici počeli spontano okupljati.

Župnik Bernatović prisjetio se kako je papamobil na vožnji od Đakova do Osijeka stao ispred crkve premda to nije bilo protokolom dogovoreno. Nakon što mu je đakovačko-srijemski biskup msgr. Marin Srakić rekao kako je to crkva gdje je 1905. kršten kardinal Franjo Šeper, bliski Papin suradnik, Papa je zamolio da stanu, a onda je pokretom ruke blagoslovio crkvu i okupljene vjernike. Sveti Otac se i na euharistijskom slavlju u osječkoj športsko poslovnoj zračnoj luci prisjetio kardinala Franje Šepera, podsjetio je Bernatović.

Vijest o Papinoj smrti Đakovčani su primili s tugom i molitvom, paleći svijeće u prozorima svojih domova i ispred katedrale. Papinska zastava ispred Biskupskoga doma spuštena je na pola koplja. U Biskupskom je domu jutros održana komemoracija te je otvorena knjiga žalosti u koju se Đakovčani upisuju i prisjećajući 7. lipnja 2003. kada je Ivan Pavao II., u okviru trećeg pohoda Hrvatskoj, uz Osijek, posjetio i njihov grad.

U povodu smrti Ivana Pavla II. đakovački i srijemski biskup mons. dr. Marin Srakić uputio je okružnicu u kojoj navodi da je hrvatski narod prožet posebnim osjećajima najdublje zahvalnosti prema pokojnom Svetom Ocu. Naša mu je Biskupija zahvalna za nezaboravni susret, za snažan pastirski poticaj, kaže u okružnici biskup Srakić koji će večeras u đakovačkoj katedrali predvoditi misno slavlje za pokojnog Papu.

U povodu Papine smrti izraze duboke sućuti danas je Svetoj Stolici, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, kardinalu Josipu Bozaniću, apostolskom nunciju u RH i biskupu Marinu Srakiću uputio đakovački gradonačelnik Zoran Vinković.

Zbog Papine smrti u gradu su otkazane neke priredbe.

Zajedničkom molitvom za spokoj duše Svetoga Oca danas su Križevčani molili na svečanoj liturgiji u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice koju je predvodio Slavomir Miklovš, vladika križevačke eparhije. Posebno je naglasio izuzetni doprinos Svetoga Oca promicanju mira u svijetu. I u drugim križevačkim crkvama danas se molilo za dušu Svetoga Oca kojem su Križevčani osobito zahvalni što je prije deset godina u slovačkom gradu Košicama proglasio svetim mučenika Marka Križevčanina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara