DILJEM SVIJETA NASTAVLJAU SE PROSVJEDI PROTIV RATA U IRAKU

Desetog dana američkobritanskih napada na Irak diljem svijeta nastavljaju se prosvjedi protiv tog rata koji se vodi bez mandata Ujedinjenih naroda.

Najmanje je sto tisuća osoba sudjelovalo u subotu u nekoliko njemačkim gradova u prosvjedima protiv rata u Iraku, stvarajući ljudski lanac dug 50 kilometra od gradova Muenster do Osnabruecka.

U Berlinu se okupilo više od 50.000 osoba, prema procjeni policije, a u Stuttgartu, pred zapovjedništvom američkih snaga prosvjedovalo je oko 6.000 ljudi.

Nekoliko tisuća ljudi, uglavnom mladih, počelo je u subotu iza podneva prosvjedovati u Ateni, nakon koncerta održanog na središnjem trgu na kojem se okupilo oko 3.000 mladih, prema policiji.

U cijeloj Francuskoj odvijali su se skupovi protiv rata u Iraku, a u prijestolnici se u subotu okupilo 18.000 ljudi, a prema organizatorima 60.000, koji su osudili rat u Iraku i natpisima tražili mir i pravdu za Bliski istok.

U Varšavi su 'ne' ratu prosvjedima iskazali pacifisti, anarhisti, pripadnici sindikata i krajnje ljevice, javlja agencija AFP uz podatak da se okupilo oko 2.000 ljudi koji su nosili natpise "Stop ratu" i "Bush u den Haag" (međunarodni kazneni sud).

U Ženevi je oko 5.000 osoba, prema organizatorima, a oko 3.500 prema policiji sudjelovalo u zajedničkoj manifestaciji protiv Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i protiv rata u Iraku.

U Madridu je stotinjak španjolskih građana stiglo na Vrhovni sud u nakani da ondje podnese tužbu protiv predsjednika vlade Josea Marie Aznara kojega optužuju da je Španjolsku uveo u rat kršeći kazneni zakon i ustav te zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici su time odgovorili na poziv nekoliko mirovnih organizacija koje su ih pozvale da podnesu pojedinačne tužbe protiv Aznara jer se svrstao na stranu Amerikanca i Britanaca u njihovoj politici prema Iraku.

Tisuću osoba prosvjedovalo je protiv rata i u glavnome gradu Slovenije.

I u Nazaretu se okupilo nekoliko tisuća arapskih Izraelaca u znak prosvjeda protiv anglo-američkog pokretanja rata u Iraku, javlja AFP.

Oko 6.000 osoba okupilo se u subotu u Tyru, 80 km južno od Bejruta u znak podrške otporu Iračana protiv američkih osvajača. Oni su skandirali slogane "Smrt Americi, smrt Izraelu", "Mi smo s tobom irčaki narode".

Oko 300 žena okupilo se na inicijativu Unije žena Jemena, a demonstrirale su u subotu u središtu Saane protiv rata u Iraku. Njih 50-ak se pobudilo da će biti "ljudski štitovi" u Bagdadu, prenose organizatori.

Nekoliko stotina Palestinaca je demonstriralo u subotu u Gazi u znak podrške Iraku desetog dana američko-britanske ofenzive, izvikujući slogane protiv američkog predsjednika Georgea W. Busha i glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Više od 2.000 Sjevernih Koreanaca demonstriralo je u subotu u Seulu protiv rata u Iraku i namjere vlade da tamo pošalje južnokorejski kontingent.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara