DILJEM SVIJETA PROSVJEDI PROTIV RATA U IRAKU

Deseci tisuća prosvjednika diljem svijeta prosvjeduju u subotu protiv rata u Iraku i pozivaju svoje vlade na mirno rješenje iračke krize.

Mirovni prosvjedi održavaju se u Washingtonu, Moskvi, Tokiju, Bangkoku, Sydneyu, Marseillesu, Hebronu, Kopenhagenu, Milanu te na azorskom otočju gdje se u nedjelju treba održati summit između američkog predsjednika Georgea W. Busha, britanskog premijera Tonyja Blaira i španjolskog šefa vlade Jose Maria Aznara.

U Washingtonu se očekuje da će tisuće građana tijekom dana okružiti Bijelu kuću u vjerojatno posljednjem pokušaju da Bushovu administraciju odvrate od sve izglednijeg napada na Irak. Organizator prosvjeda, koalicija nevladinih udruga "Međunarodni odgovor" slične demonstracije očekuje u ukupno 100 američkih gradova.

U Moskvi se pred američkim veleposlanstvom okupilo oko tisuću prosvjednika, noseći transparente poput "Bush ubojica", "Dolje šape s Iraka" i "Putin, vrijeme je za ostavku".

Središtem Tokija prošlo je deset tisuća građana protiveći se podršci japanske vlade američkim vojnim planovima.

Više od tri tisuće prosvjednika okupilo se pred zgradom UN-a u Bangkoku i simboličnim puštanjem bijelih golubica pozvalo na mirno rješenje iračke krize.

I u drugim svjetskim metropolama prosvjednici na ulicama izvikuju protuameričke i proturatne parole, tražeći od svojih vlada da poduzmu sve kako bi se izbjegao rat u Perzijskom zaljevu.

Najnoviji val mirovnih prosvjeda događa se dan uoči summita SAD-a, Velike Britanije i Španjolske na Azorima. Čelnici tih zemalja pokušat će iznaći diplomatsko rješenje krize, nakon što nisu uspjeli osigurati većinu glasova u Vijeću sigurnosti UN-a za novu rezoluciju kojom bi se odobrio napad na Irak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara