DILJEM SVIJETA PROSVJEDI PROTIV RATA U IRAKU

Deseci tisuća prosvjednika diljem svijeta prosvjeduju u subotu protiv rata u Iraku i pozivaju svoje vlade na mirno rješenje iračke krize.

Mirovni prosvjedi održavaju se u Washingtonu, Moskvi, Tokiju, Bangkoku, Sydneyu, Marseillesu, Hebronu, Kopenhagenu, Milanu te na azorskom otočju gdje se u nedjelju treba održati summit između američkog predsjednika Georgea W. Busha, britanskog premijera Tonyja Blaira i španjolskog šefa vlade Jose Maria Aznara.

U Washingtonu se očekuje da će tisuće građana tijekom dana okružiti Bijelu kuću u vjerojatno posljednjem pokušaju da Bushovu administraciju odvrate od sve izglednijeg napada na Irak. Organizator prosvjeda, koalicija nevladinih udruga "Međunarodni odgovor" slične demonstracije očekuje u ukupno 100 američkih gradova.

U Moskvi se pred američkim veleposlanstvom okupilo oko tisuću prosvjednika, noseći transparente poput "Bush ubojica", "Dolje šape s Iraka" i "Putin, vrijeme je za ostavku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Središtem Tokija prošlo je deset tisuća građana protiveći se podršci japanske vlade američkim vojnim planovima.

Više od tri tisuće prosvjednika okupilo se pred zgradom UN-a u Bangkoku i simboličnim puštanjem bijelih golubica pozvalo na mirno rješenje iračke krize.

I u drugim svjetskim metropolama prosvjednici na ulicama izvikuju protuameričke i proturatne parole, tražeći od svojih vlada da poduzmu sve kako bi se izbjegao rat u Perzijskom zaljevu.

Najnoviji val mirovnih prosvjeda događa se dan uoči summita SAD-a, Velike Britanije i Španjolske na Azorima. Čelnici tih zemalja pokušat će iznaći diplomatsko rješenje krize, nakon što nisu uspjeli osigurati većinu glasova u Vijeću sigurnosti UN-a za novu rezoluciju kojom bi se odobrio napad na Irak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara