Dimitrij Rupel u središtu skandala oko starog zamka

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ponovo se nakon dužeg vremena našao u središtu medijskog skandala zbog optužbi da je jedan stari zamak u blizini Ljubljane uzurpirao za potrebe slovenske i europske birokracije, iako je on bio obnovljen sredstvima iz državnog proračuna i fonda Phare za sasvim druge namjene kao učilišni centar za razvoj napredne poljoprivrede.

Kako u srijedu piše ljubljanski "Dnevnik", Rupel i vlada stavili su dvorac Jable kod Domžala na listu protokolarnih objekata u kojima će se održavati radni sastanci Europske unije u prvoj polovici 2008. godine, kad Slovenija dobiva svoj prvi turnus u predsjedavanju EU-om.

Za njegovu je obnovu prije nekoliko godina utrošeno 9 milijuna eura, od čega 250.000 eura iz fonda Phare, ali je trebao imati sasvim drugu ulogu - u njemu je trebao biti sveučilišni obrazovni centar za poljoprivredu i sjemenarstvo za područje cijeloga Balkana. Projekt u tom smislu već su bili izradili slovenski i njemački stručnjaci, ali je sve "stopirao" bivši ministar poljoprivrede Ciril Smrkolj, piše list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva su sredstva potrošena na restauraciju dvorca oko kojega je 450 hektara poljoprivredne površine, a neobnovljene su ostale stare štale i drugi gospodarski objekti koji pripadaju nekadašnjem plemićkom imanju. To izaziva negodovanje predstojnika triju ljubljanskih fakulteta čiji studenti tu povremeno imaju praksu i vježbe iz napredne agronomije i srodnih disciplina.

"Posjed Jable namijenjen je testiranju poljoprivredne mehanizacije, sjemenarstvu i obrazovanju studenata, ali u to nitko nije investirao, a dvorac je obnovljen očito zato da ga ministar Rupel pretvori u svoj brlog", razočarano je izjavio bivši dekan Biotehničkog fakulteta u Ljubljani Franc Habe.

Kako navodi list, državni protokol odlučio se da će se u spomenutom dvorcu održavati radni sastanci diplomata Europske unije u vrijeme kad Slovenija bude predsjedavala tom organizacijom, a odlučujući element u njegovu izboru bila je idealna lokacija - blizu je aerodrom Brnik, pa je spomenuti dvorac mnogo bolje rješenje od Ljubljane, u kojoj kolone diplomatskih automobila često izazivaju blokade i prilikom "običnih" državnih posjeta. Oni najviši sastanci, s europskim premijerima i ministrima, ipak će se održavati na Brdu kod Kranja, koji je glavni državni protokolarni objekt.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara