Dinamo u stečaj?!

Dinamo u stečaj?!

PRIČA oko nekadašnjeg vrha NK Croatie, protiv kojeg je Državno odvjetništvo podignulo optužnicu polako se pretvara u pravnu trakavicu, koja bi mogla završiti stečajem kluba čiji se igrači vrednuju u milijunima eura.

Povezanost između dugova nekadašnje Croatie i današnjeg Dinama sudski je dokazana u razvikanom slučaju Danijela Šarića. Dinamo je zbog bezizlazne financijske situacije od dioničkog društva postao udrugom građana, no Šarićevi su odvjetnici uspjeli dokazati da su te dvije pravne osobe povezane. Šarić se, na kraju, nagodio s čelnicima, i cijeli slučaj pao je u zaborav.

Sumnjamo da će se isto dogoditi s najnovijim tužbama, koje bi Dinamo vrlo lako mogle dovesti do stečaja.

Državno Odvjetništvo navodi da su Mirko Novosel, Tomislav Horvatinčić i Damir Vrbanović, svaki u svoje vrijeme obnašanja dužnosti glavnog direktora tadašnje NK "Croatie" zlorabili ovlasti jer od 1996. do 2000. nisu plaćali poreze na isplate obavljane na temelju dodataka ugovorima.

Nije tajna da je 90-ih godina Dinamo poslovao na rubu zakona, kao što nije tajna da je tada imao vrlo jako političko zaleđe. Danas direktor Dinama za pravna pitanja Damir Vrbanović ističe kako im je tek 2000. godine rečeno da ne rade u skladu sa zahtjevima financijske policije. Pravni direktor bio je nedostupan tijekom dana.

No, Mirko Novosel spremno nam je odgovorio da se radi o namještaljkama starim 6-7 godina.

"To su takve izmišljotine, da zaista nemam riječi. Mi smo očistili što smo imali, uopće ne želim komentirati takve navode." - kazao je Novosel u kraćem telefonskom razgovoru za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, Odvjetništvo tereti Novosela i bivšeg pročelnika Gradskog ureda za izgradnju grada Zagreba Borisa Ordulja da su se dogovorili kako će pri rekonstrukciji stadiona investitor biti grad Zagreb, a tadašnja Croatia naručitelj radova i usluga. Dinamo je, dakle, u priči s nekadašnjom Croatiom lakši za 120 milijuna kuna.

Kada se u priču uključe nekadašnji Dinamovi igrači u sastavu Joško Jelčić, Goran Jurić, Dražen Ladić i Igor Cvitanović priča postaje, blago rečeno, komplicirana. Spomenuta četvorka potražuje oko 15,5 milijuna kuna, a napomenimo da je Robert Prosinečki, kojem Dinamo duguje oko 5,5 milijuna kuna već zaboravio na novac za koji je znao da će ga teško vidjeti.

Najveći iznos potražuje Igor Cvitanović, uz Ladića, jedini Dinamovac koji ga zbog svojih igara i zaslužuje. Jeličić i Jurić traže astronomsko visoke iznose, obrnuto proporcionalne minutama koje su proveli na terenu. 

Bezbroj pitanja u vezi sa cijelim slučajem uputili smo na pravu adresu. Naš stručnjak za financije odlično je upućen u priču oko klubova HNL-a, pa smo, iako neočekivano, došli do vrlo zanimljivih i korisnih informacija.

"Još dok je Mato Crkvenac bio Ministar financija, upozoravao je na malverzacije koje se događaju u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Osobno sam podijelio mnogo pravnih savjeta vezanih isključivo uz tu temu, iako sam siguran da će većina javnosti znati o čemu pričam." - započeo je naš odlično obaviješten izvor.

"Postoje sheme koje su masovno koristili svi, po pravilu dokle ide - ide. Radi se o našem nogometu koji gotovo da nema prihode, već samo rashode. Troškovi su ogromni, a praksa s rupama u zakonu dugo je funkcionirala. Postoje velike razlike između udruga građana i dioničkih društava, na tome bi se trebalo intenzivno poraditi tijekom donošenja Zakona o sportu. Upravo iz tog razloga nije niti izglasan, opstalo bi tek nekoliko prvoligaša." - dodaje naš sugovornik.

"Poznato je kako su u Dinamu još prije deset godina igračima umjesto premija isplaćivani krediti. To ne samo da je na rubu zakona, već je u potpunosti nelegalno. Na takve se kredite ne plaćaju porezi, pa ne čudi da je takva praksa dugo živjela među čelnicima, ali i igračima. Upozoravam, takva  praksa danas nije česta, ali nitko ne može posvjedočiti da je nestala." - zaključio je naš financijski stručnjak.

Na kraju dodajmo kako NK Dinamo na sebi nema nikakvu imovinu, što je Vrbanović više puta javno istaknuo.

Dea Redžić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara