Dinkić optužio srpsku vladu za umiješanost u pranje novca

NAJMLAĐA stranka na političkoj sceni Srbije G 17 optužila je u četvrtak vladu Srbije za umiješanost u aferu pranja novca.

Ta je stranka preko svog pravnog zastupnika Nemanje Šarelića Okružnom državnom odvjetništvu u Beogradu predala dokument za koji vjeruju da dokazuje osnovanu sumnju o postojanju krivičnih djela, odnosno umiješanosti u nedozvoljene radnje pranja novca nekih ljudi iz vlade Srbije", a dokument je novinarima podijeljen i na izvanrednoj konferenciji za novinstvo te stranke.

Potpredsjednik G 17, trenutno još na dužnosti guvernera Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić, novinarima je pojasnio dokument u kome se navodi da su između 28. veljače prošle godine i 13. siječnja ove godine Minol Sales LTD sa Sejšela i Lennay Control Ltd sa Cipra osumnjičeni za pranje novca, pri čemu je na sumnjivim uplatama bila oznaka "savjetovanje Miroljub Jakovljević". U dokumentu koji je mađarska policija, odnosno njihova Uprava za borbu protiv organiziranog kriminala, dostavila srpskom ministarstvu unutarnjih poslova traže se informacije za nekoliko osoba, među kojima su savjetnik za državnu sigurnost premijera vlade Srbije Zoran Janjušević (na čiji je račun prebačeno 400 tisuća eura), te Nemanja Kolesar, šef kabineta ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića a sada prvi čovjek Agencije za stečaj i privatiziranje banaka (na čiji je račun prebačeno 289 tisuća eura). G 17 je optužila srpskog ministra policije Dušana Mihailovića da je skrivao slučaj i nije dostavio tražene informacije.

Dinkić je rekao da je on više puta upozoravao na mogućnost pojave nedozvoljenog iznošenja novca iz zemlje, a nakon ovih informacija G 17 traži od Okružnog državnog odvjetništva da razmotri dostavljeni dokument,te pokrene kazneni postupak protiv Dušana Mihailovića zbog sudioništva, a od srpskog premijera traži da se smjeni ministar policije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se sve navedeno pokaže točnim, od srpskog premijera Živkovića se traži da podnese ostavku, a na nekorumpirane ministre u vladi Srbije uključujući i ministra financija Božidara Đelića se apelira da iz moralnih razloga napuste Živkovićev kabinet.

Dinkić ovoga puta nije odgovorio na novinarsko pitanje da li je u sve što je danas predočeno novinarima upleten i ubijeni premijer Zoran Đinđić budući da je afera nedozvoljenog pranja novca započela dok je on bio premijer. Dinkić je samo na to pitanje odgovorio da to nije "tema današnje izvanredne konferencije za novinstvo".

(Hina) tman sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara