Dionički fondovi prazne svoje blagajne

Dionički fondovi prazne svoje blagajne

PRVO tromjesečje ove godine bilo je izrazito nepovoljno za ulagače u dioničke fondove, dok je diljem svijeta vrijednost imovine fondova bila umanjena za gotovo 100 milijardi dolara zbog povlačenja sredstava.

Podatke o povlačenju 98 milijardi dolara iz fondova napravio je Emerging Portfolio Found Research, a objavio Financial Times. Koliko je početak 2008. godine bio nepovoljan pokazuju činjenice kako je u te iste fondove prethodne godine bilo uloženo 19 milijardi dolara, dok je taj iznos 2006. godine bio 49 milijardi dolara.

Naravno, zaključak EFPR-a o povlačenju sredstava iz fondova nije bio revolucionaran, naime, povlačenja su uzrokovana "krizom na tržištu kredita, povezanom s problemima na tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova, koja je nagrizla povjerenje ulagača u globalni rast".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki ulagači uslijed takvog stanja na tržištu okreću se profitabilnim krajnostima, opcije su im ili ulaganja u sigurnije novčane fondove s manjim prinosom ili, pak, u riskantnija kratkoročna tržišta s većim prinosima kao što su hedge fondovi.

Najveći magneti za ulagače do nedavno su bili fondovi koji su pak ulagali svoja sredstva u istočna tržišta u razvoju poput Rusije, Tajvana, Kine ili Afrike od kuda je 2007. godine povučeno 20 milijardi dolara, a prethodne godine "samo" 1,6 milijardi. Ipak, kako fondovi ne bi "pali", kao što se to jednom dogodilo, i u Hrvatskoj potrebna su ulaganja koja i dalje održavaju fondove u opticaju.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara