DIP: 120 kandidatura više nego na zadnjim izborima

ZA SKORE parlamentarne izbore ukupno je podneseno 120 kandidatura više nego na zadnjim parlamentarnim izborima, veći je broj stranaka i koalicija te neovisnih lista, rečeno je danas u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) koje je objavilo prihvaćene izborne i liste kandidata.

Povjerenstvo je, rekao je zamjenik predsjednika DIP-a Jakob Miletić, zaprimilo ukupno 403 kandidatura - 360 kandidatske liste i 43 prijedloga kandidata (12. jedinica) za izbor zastupnika.

U izbornoj utrci za Sabor sudjeluje 5.119 kandidata - 3.839 muškarca i 1.280 žena.

Prosječna starost kandidata je 46 godina, muškarci su nešto stariji - u prosjeku im je 47 godina, ženama 43 godine.

Najmlađi kandidat (Ivan Močan) i kandidatkinja (Ivana Rubčić) rođeni su 1985., najstariji kandidat (Ivo Paroković) 1917., a kandidatkinja (Ana Jana Grubor) 1919. godine.

U 11 izbornih jedinica u kandidaturi su ukupno sudjelovale 64 političke stranke i 50 neovisnih lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najviše kandidatura, ukupno 40 lista, istaknuto je u 1. izbornoj jedinici, najmanje - 23 liste, u 11. jedinici (dijaspora).

Za 12. izbornu jedinicu, u kojoj se biraju zastupnici manjina, stigla su 43 prijedloga kandidata - 35 političkih stranaka i udruga manjina, jedna koalicijska lista i sedam neovisnih kandidatura.

Najmlađa izborna jedinica je 3. jedinica - prosječna dob kandidata u njoj je 44 godine, najstarija je 12. jedinica u kojoj je prosječna dob kandidata 51 godina.

Zbog toga što su stigle nakon zakonom propisanog roka, odnosno danas, DIP nije prihvatio nezavisne liste nositelja Vinka Maretića, Damira Krstulovića i Marijana Ćurčije.

Nije prihvatio ni liste stranke Zeleni 2003., jer na dan objave odluke o raspisivaju parlamentranih izbora u Narodnim novinama (20. listopada), nije bila registrirana kao politička stranka.

Do sada su izdane akreditacije za 22 strana i 1.917 domaćih promatrača, naveo je Miletić.

Podsjetio je da se na objavljene liste mogu podnositi prigovori te da od sutra, u nula, nula sati, počinje izborna promidžba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara