DIP: U do 17 sati predano 96 kandidacijskih lista i 24 liste za predstavnike nacionalnih manjina

DRŽAVNO izborno povjerenstvo zaprimilo je do 17 sati 96 kandidacijskih lista, od toga 77 stranačkih i 19 neovisnih, a predane su i 24 liste za predstavnike nacionalnih manjina.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić predala je koalicijsku listu HNS-a, PGS-a i SBHS. Izjavila je kako smatra da ta lista ima velike šanse za izborni uspjeh, jer znači "europsku Hrvatsku sa standardima za koje se ta stranka zalagala u prošlom mandatu". HNS jamči uzlazne trendove u gospodarstvu, zalaže se za radikalnu modernizaciju Hrvatske, a koalicija s regionalnim strankama, ističe Pusić, jamstvo je za regionalni razvoj.

U isto vrijeme kandidacijske liste predao je u ime koalicije HKDU-HČSP Anto Kovačević. U sljedećem sazivu Sabora on očekuje da će ta koalicija osvojiti šest do osam zastupničkih mjesta. Biračima je poručio da se Hrvatska nalazi u dubokom glibu iz koje je može izvući samo radikalni zaokret. Koaliciju sa HČSP-om ocijenio je prirodnom, a kandidate s te liste, koji će se natjecati u 5., 6., 9. i 10. izbornoj jedinici, okvalificirao je kao osobe koje nikada nisu opljačkale hrvatski narod.

Predajući izborne liste u ime HND-a, koji će sa svojom listom izaći u 1. izbornoj jedinici, predsjednik te stranke Zlatko Canjuga rekao je da je uvjeren da će njegova stranka ući u Sabor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik HDZ-a u bivšem sazivu Sabora Ljubo Ćesić Rojs predao je listu za 11. izbornu jedinicu, u kojoj svoje zastupnike biraju građani Hrvatske koji žive u inozemstvu. Izvijestio je da njegova lista ima prikupljene potpise i za ostalih deset izbornih jedinica i rekao da će o tome hoće li ih predati odlučiti do ponoći, nakon što procijeni hoće li time možda naškoditi HDZ-u.

Nezavisne liste predali su za 1. izbornu jedinicu Vesna Kanižaj i Udruga Bokci te, među ostalima, Boris Nikšić, za 1. i 7. izbornu jedinicu.

Prema podacima DIP-a, do 17 sati na listama je prijavljeno 1392 kandidata, među kojima je oko 20 posto žena. Najmlađi je kandidat Hrvatske radničke stranke Dejan Majzel (1985.), dok je najstariji HSS-ovac Nikola Šnjarić (1919.). Prosječna starost kandidata je 45 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara