Diplomatski napori oko Darfura

JAN ELIASSON, posebni izaslanik UN-a, optutovat će u sudansku regiju Darfur, kao dio plana UN-a i Afričke unije da pojačaju napore koji će toj regiji donijeti mir i stabilnost. Eliasson će pokušati navesti vladu i pobunjeničke grupe da prestanu s borbama.

Riječ je o mazanju očiju javnosti, pri kojemu se čini da se nešto radi za Darfru, a zapravo se samo kupuje vrijme dok se ne nagovori sudansku vladu da konačno odobri, bez ustezanja, konačni dio UN-ovog plana za stvaranjem hibridnog mirovnog kontingenta sastavljenog od vojnika UN-a i AU-a.

Novi glavni tajnik UN-a, Ban Ki-Moon, odlučio je nastaviti tamo gdje njegov prethodnik Kofi Annan nije uspio, naime, u pomaganju darfurskim civilima. Darfur je bez usporedbe najveća kriza današnjeg vremena, regija u kojoj je u napadima provladinih paravojnih postrojbi poubijano između 200 000 i 500 000 ljudi, dok UN taj masakr manje-više mirno promatra.

Eliasson će se prije odlaska u Darfur sastati s izaslanikom Afričke unije u Etiopiji, koji kaže da vojno rješenje neće donijeti mir Darfuru. To čovjeka tjera da ga zapita što on točno misli da će donijeti mir Darfuru, budući da UN već tri godine povlači samo diplomatske poteze, koji nisu donijeli ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi pravi pomak u pregovorima dogodio se nakon prijetnje SAD-a i Velike Britanije da će Sudanu blokriati luke i zračni prostor, te nametnuti ekonomske sankcije. Tek nakon toga je vlada, koja UN odbija već tri godine, dopustila da se počne provoditi UN-ov plan za pojačavanje vojnika Afričke unije. Njih na terenu ima 7000, ali su raštrkani, nemaju resursa, pod stalnim su napadima objaju zaraćenih strana, i nisu u stanju zaustaviti nasilje.

Sukob je počeo 2003. godine kad je nekoliko pobunjeničkih grupa počelo napadati vladina postrojenja, tvrdeći kako je regija zapostavljena. Neko vrijeme su bili uspješni, ali onda je formiran Janjaweed, paravojna postrojba koja je izvršila većinu ubojstava. Sudanska vlada odbija priznati da financira Janjaweed, ali za to ima više nego dovoljno dokaza.

J. D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara