Direktor Lošinjske plovidbe: Hrvatski pomorci i brod sasvim su nevini

DIREKTOR Lošinjske plovidbe Zlatko Moković za Index je komentirao cjelokupnu situaciju vezanu uz njihov brod Lošinj na kojem je, kako je utvrdila crnogorska policija, do Luke Bar stigao kontejner s kokainom, prema srpskim medijima namijenjen Arkanovoj suradnici.

"Nemamo nikakvih novih saznanja, a hrvatski pomorci i brod sasvim su nevini u ovoj priči" - započeo je razgovor Moković kazujući kako su na brodu bili samo hrvatski državljani. Da hrvatski državljani nisu umiješani u cijelu priču potvrdio je i glasnogovornik našeg MUP-a Zlatko Mehun.

"Naši brodovi obavljaju prijevozničke usluge kao i druga prijevozna srestva poput kamiona. Širom svijeta krcamo zapečaćene kontejnere i netaknute ih isporučujemo. Mi za razliku od carinskih službi nismo ovlašteni dirati sadržaj" - rekao nam je Moković dodajući kako su oni dužni teret ispostaviti netaknut.

"Lošinj je jedan od rijetkih brodova koji vozi na relaciji talijanske luke - Bar koja je narko-ruta na kojoj se našao naš brod potpuno nevin" - dodao je Moković.

Na upit je li istina da je i prije nekoliko godina na istom brodu pronađena droga Moković je kako je to statistički tako da će se dogoditi, budući da je Lošinj jedan od rijetkih brodova koji vozi na toj relaciji. "Droga ne može biti pronađena na drugom brodovima, kad mi vozimo. Prošle godine smo imali preko 10.000 kontejnera na toj relaciji. Onaj tko zna tehnologiju posla onda će znati da su hrvatski državljani i hrvatski brod nevini" - smatra Moković.

"Mi imamo apsolutnu punu suradnju sa svim vlastima u svim lukama svijeta i pozdravljamo svaku akciju onih vlasti koje će na bilo koji način spriječiti zlouporabu. Ne želimo da se naš posao i pomorci kriminaliziraju, a zlouporaba ima u svakom poslu." - rekao je Moković.

Prema njegovim riječima, oni od velikih svjetskih brodara s kojima surađuju, u ovom slučaju to je bio Mersk, dobiju deklaraciju i zapečačene kontejnere koje prevoze po lukama Sredozemlja. U ovom slučaju na deklaraciji je pisalo kako se u kontejnerima nalazi boja, a Lošinjska plovidba nema ovlasti dirati kontejnere, već ih tako zapečačene kao što ih je dobila mora prevesti do određene destinacije i predati vlasniku. "Budući da mi nismo ovlašteni otvoriti teret, odogovor na pitanje što se dogodilo treba tražiti kod carinskih kontrola jer je brod prošao njih nekoliko" - dodao je direktor Lošinjske plovidbe.

"Ova priča nanijet će veliku štetu našoj kompaniji jer se kriminalizira pomorsko zvanje, pogotovo od strane medija koji su neuko i nepošteno prenijeli ovu vijest" - zaključio je Moković.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara