Direktor Mungosa: Fizički me se napada, a prijete i mom djetetu

"NEĆU se uopće spuštati na nivo primitivizma, bahatosti, neznanja te sučeljavati se i konfrontirati s pojedincima koji tvrde kako je plaća svega 3.500,00 kn, a prema podacima s kojima ste svi svakodnevno upoznati plaće pirotehničara u tvrtki dosežu i 15.000,00 kn. Ovim putem Vas odgovorno izvješćujem da takvi napisi nisu istiniti i molim Vas da prihvatite činjenicu, kako nelegalnim štrajkašima nije stalo do rada i do tvrtke nego do vlastitog probitka i življenja na tuđi račun", stoji u otvorenom pismu direktora Mungosa Dubravka Milkovića, odaslanog na adresu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i prvog čovjeka HFP-a Vedrana Duvnjaka.

Podsjetimo, pirotehničari Mungosa prosvjeduju već sedam dana zatvoreni u prostorijama Uprave u Mandlovoj ulici u Zagrebu, a traže svoje zarađene plaće. Prema njihovim izjavama tvrtka je "do jučer" raspolagala s dva i pol milijuna kuna, koje su bile dovoljne za isplatu travanjskih plaća, međutim štrajkaši tvrde kako je uprava Mungosa na čelu s Milkovićem novac usmjerila na druge, nepoznate, račune.

Traže smjenu Milkovića

Djelatnici Mungosa koji rade na čišćenju minsko sumnjivih površina na području Vukovara posljednju plaću su dobili za ožujak, ona za travanj i svibanj im nije isplaćena, dok im se duguje i dio plaća za prošlu godinu.
 
"Zbog svega tražimo smjenu direktora Milkovića, koji nam se od četvrtka više na javlja, kao ni svojim nadređenim predsjedniku HFP-a Vedranu Duvnjaku, a ni i ministru unutarnjih poslova Berislavu Rončeviću", stoji u zahtjevima štrajkaša. No, čini se kako se direktor Milković ipak pojavio, a u svojem otvorenom pismu kaže kako je sve bilo legalno u poslovanju te optužuje Mungose za nelegalni štrajk, kao i za primitivizam. 

Milković ponosan na svoj rad

"Ponosan sam, što se čitavu 2007. godinu uspjelo osigurati dobar i kvalitetan posao, kao i protekli period 2008 godine. No, što to vrijedi, kada pojedinci koji sa sebe žele skinuti odgovornost govore neistine i kada me se omalovažava, prijeti i fizički napada? Prijetnje se proširuju i na moju obitelj i malodobno dijete", kaže direktor Milković dodajući kako je vodio tvrtku na legalan način, a za "spornu" prošlu godinu, kaže kako je prošla revizorsko izvješće.

Za ovu 2008. godinu kaže kako uopće ne može sastaviti izvješće "uslijed nezakonito organiziranog štrajka, nasilnog zauzimanja poslovnih prostorija i protuzakonitog korištenja vozila, opreme i kartica Ine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novac se mora zaraditi"

No, znakovito je kako su štrajkaši bili nedavno i na razgovorima s odgovornima u Hrvatskom fondu za privatizaciju, a navodno im je predsjednik Duvnjak rekao kako ih je u nezavidni položaj dovela uprava na čelu s direktorom. Takve navode Milković rezolutno odbija, a čini se da ne želi isplatiti plaće, jer kako se može iščitati iz njegova pisma, Mungosi ih nisu ni zaslužili. .

"Ni u kojem slučaju ne želim snositi bilo kakvu odgovornost za novce koje je fond dao i koje će dati tvrtki Mungos d o.o. niti želim potpisati bilo kakav dokument i financijsku transakciju, jer više je nego očito da kasnije svi peru ruke za takva sredstva koje su zaposlenici dobili u vidu plaća, a isti neodgovorni zaposlenici pitaju i kažu gdje su ta sredstva, kao da ih je direktor stavio u džep", zaključuje Milković dodajući kako je ponosan na svoj rad te da se "svaki novac mora dobiti od odrađenog posla".

Nadnica za strah

S druge pak strane za predsjednika Radničkog vijeća Mungosa, Nikolu Salopeka, dileme nema. Za loše stanje Mungosa, kriv je direktor.  

"Mi samo želimo da naša nadnica za strah, kako zovemo svoju plaću, dođe redovito svakog 6. u mjesecu. 25 posto Mungosa je stradalo na poslovima razminiravanja, a čak 15 posto smrtno. Zamislite kakva bi buka nastala da 25 posto ustavnih sudaca strada u obavljanju svog posla, a 15 posto smrtno? A kad pogine pirotehničar, nikome ništa. Za uzvrat nam se kontinuirano od 1999. smanjuju plaće. A Upravi je dati otkaz kao popiti kavu", ogorčeno je kazao Salopek u svojoj nedavnoj izjavi za Index.

I.Ć.
Foto: Radio Vukovar

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara