Direktori posrnulih brodogradilišta imali veće plaće od Mesića i Kosor

Direktori posrnulih brodogradilišta imali veće plaće od Mesića i Kosor

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva

PRIJE vladine odluke o smanjenju menadžerskih plaća, plaće direktora hrvatskih brodogradilišta su bile veće od onih predsjednika Mesića ili premijerke Kosor. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, ljudi koji su vodili škverove imali su prije Vladine odluke mjesečna neto primanja od 23 do 28 tisuća kuna, pa je i najmanja direktorska plaća u brodogradilištima bila veće od premijerske koja je prije posljednjeg srpanjskog smanjenja iznosila 22,5 tisuća kuna, a sada je oko 900 kuna manja, prenosi Glas Istre.

Nakon usklađivanja, plaće direktora škverova su usklađene prema Vladinom naputku te ne prelaze 17 tisuća kuna, osim one predsjednika Uprave Brodotrogira koja je, prema Ministarstvu, 17,8 tisuća kuna.

Direktoru posrnule Kraljevice 28 tisuća kuna

Prije vladinih mjera, najveću plaću je imao direktor Kraljevice Irvin Badurina, 28 tisuća kuna. U prilog tako velikoj plaći ide činjenica da je Badurina jedini član Uprave, ali se ipak čini da je 28 tisuća kuna previsoka plaća čak i za jedinog člana Uprave državnog gubitaša koji umnogome živi na subvencijama i državnim jamstvima za kredite i koji će na kraju pasti na teret proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelni čovjek Kraljevice nakon Vladinog naputka sada dobiva 16,2 tisuće kuna, tako da je s mjerama štednje najviše izgubio.

Predsjednik Uprave Brodosplita je imao 24 tisuće kuna plaću, a sad ima 16 tisuća. Po 23 tisuće kuna dobivali su i predsjednici uprava u Brodotrogiru i 3. maju, i to su, bile najniže plaće među šefovima brodogradilišta.

Bebićeva plaća parira vođama škverova

Predsjednici Uprava hrvatskih brodogradilišta, koji su i dalje trn u oku za Hrvatsko pristupanje EU, imali su, prije Vladinog dekreta plaće veće i od premijerke i od predsjednika Mesića. Predsjednik Mesiću je u travnju plaća smanjena na oko 22 tisuće kuna, a drugim smanjenjem mu plaća iznosi 20,5 tisuća kuna.

S direktorskim plaćama u brodogradilištima mogao se natjecati jedino predsjednik Sabora Luka Bebić koji i nakon drugog ovogodišnjeg smanjenja dužnosničkih plaća dobiva 24 tisuće kuna mjesečno. Ostali saborski zastupnici, ako nisu predsjednici odbora, primaju oko 16 ili 17 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara