Direktorica Imunološkog zavoda: Cjepivo protiv svinjske gripe koje smo kupili je sigurno

Tekst: J.C.
Foto: AFP

"CJEPIVO protiv svinjske gripe koje je Hrvatska kupila je sigurno", rekla je danas na konferenciji za novinare direktorica Imunološkog zavoda Tatjana Sindik Milošević koja tvrdi da su valjanost cjepiva potvrdili Europska agencija za kontrolu lijekova i američka Agencija za hranu i lijekove.

Hrvatska je, podsjećamo, od Novartisa naručila 4,5 milijuna doza cjepiva protiv svinjske gripe što će koštati 330 milijuna kuna, ali pravu buru u javnosti izazvala je informacija da cjepivo još nije potvrđeno niti registrirano. Zavod je također potpisao ugovor kojim se obvezuje na prihvaćanje rizika od nedjelotvornosti i nuspojava, što zapravo znači da je Ministarstvo zdravstva odobrilo kupnju cjepiva koje uopće ne mora djelovati! Ministar Darko Milinović je poručio kako su takvi postupci dozvoljeni u slučaju izvanrednog stanja.

No, Sindik Milošević sada tvrdi kako u ugovoru nema sporne stavke, te dodaje da će Novartis odgovarati za kvalitetu svog proizvoda pa se postavlja pitanje zašto to nije odmah rekao i ministar Milinović. Dodajmo i kako je Europska komisija danas ipak dala odobrenje za dva cjepiva protiv svinjske gripe. Osim cjepiva koje proizvodi Novartis, zeleno svijetlo je dobilo i cjepivo kompanije GlaxoSmithKline, te se očekuje kako će članice Europskog gospodarskog prostora odobriti uporabu cjepiva od 1. listopada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara