Discovery se sretno vratio na Zemlju

SVEMIRSKI shuttle Discovery se nakon 14 dana misije u Svemiru vratio na Zemlju. Nakon što je u orbitu lansiran kao raketa, sletjeo je poput aviona na pistu zračne baze Edwards u Kaliforniji.

"Dobro došli kući" - rekli su iz Kontrolnog centra posadi nakon što se shuttle uz pomoć padobrana zaustavio na pisti. Eillen Collins, zapovjednica misije je odgovorila: "Sretni smo što smo se vratili."

Ovo je prvi povratak space shuttla, nakon što je prije dvije i pol godine Columbia eksplodirala pri ulasku u atmosferu.

Nakon što je jučer za 24 sata odgođeno slijetanje svemirskog shuttlea Discovery, jutros je zapovjedništvo misije u svemirskom centru Kennedy ponovno odgodilo povratak letjelice na zemlju.

Zbog grmljavinskog nevremena u blizini centra, NASA je odlučila propustiti prvu današnju priliku za slijetanje, te je povratak odgodila do 5:43 sati po lokalnom vremenu (11:43 po srednje-europskom).

Budući da nije došlo do poboljšanja vremena, i drugi pokušaj povratka na Floridu je propao zbog čega je odlučeno da će posada Discoverya, na čelu sa zapovjednicom Eileen Collins, sletjeti u Kaliforniji.

Staza vojne baze Edwards sekundaran je izbor NASA-e za slijetanje orbitera Discovery, dok je staza u Novom Meksiku bila alternativa Edwardsu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog odgođenog slijetanja na Zemlju koje je trebalo biti izvršeno jučer, već su se povećali troškovi same misije što ne ide u prilog američkom svemirskom programu.

NASA je odgađanjem slijetanja željela uštedjeti na prebacivanju shuttlea s jednog kraja države na drugi, a prema posljednjim procjenama, prebacivanje orbitera iz Kalifornije na Floridu stajat će oko milijun dolara.

(Foto: BBC)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara