Diuretici najbolji za liječenje visokog tlaka

STARIJI i jeftiniji diuretici jednako su dobri, a ponekad i bolji od novijih i skupljih lijekova za snižavanje visokog krvnog tlaka, objavili su američki liječnici.

Pacijenti kojima je tek dijagnosticiran visok krvni tlak terapiju bi morali početi diureticima, a tek ako oni ne djeluju, morali bi početi uzimati i novije lijekove poput ACE inhibitora ili beta-blokatora, kažu znanstvenici.

Njihovo ispitivanje više od 40 tisuća muškaraca i žena koji pate od visokog tlaka najveće je dosad. ´Pokusi pokazuju da diuretici najuspješnije liječe hipertenziju, a uz to smanjuju rizik pojave komplikacija - medicinskih i ekonomskih´, izjavio je dr. Claude L´Enfant, direktor Nacionalnog instituta za srce, pluća i krvotok.

Diuretici snižavaju tlak oslobađajući tijelo viška vode i potičući pacijente na češće mokrenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Godine 1982. propisivani su u 52 posto, a 1992. u 27 posto svih pacijenata koji su visoki tlak liječili lijekovima.

´Velik broj novih lijekova propisuje se jer su bolji u usporedbi s ostalima, iako ih dosad nitko nije međusobno usporedio´, rekao je L´Enfant. ´No, mnoge se vrlo dobro reklamira što je dovelo do njihove široke uporabe´, dodao je.

L´Enfant kaže su rezultati njegove studije dobra vijest za pacijente i zdravstvena osiguranja. Oni su, naime, između 1982. i 1992. godine mogli uštedjeti oko 3,1 milijardi dolara da su visoki tlak liječili diureticima, a ne novim i skupim lijekovima.

Pedeset milijuna Amerikanaca i između 200 i 300 milijuna ljudi širom svijeta boluje od visokog tlaka, koji je najčešći uzrok bolesti srca i srčanog infarkta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara