Dižu se ribari Dalmacije: E, naše prosvjede zapamtit će te za sva vremena!

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

NEZADOVOLJNI ribari čini se da su izgubili strpljenje ne samo s ministrom poljoprivredom Petrom Čobankovićem, nego i s Vladom Jadranke Kosor te su najavili do sada najžešće prosvjede koje je Hrvatska do sada vidjela. Povod njihovom nezadovoljstvu koji prijeti do sada neviđenim prosvjedima je činjenica da jedino što su Ministarstvo i Vlada poduzeli nakon isteka roka koji je bio dogovoren s ribarima je da je poskupio plavi dizel umjesto da se vrati na cijenu od 4 kune.

Naime, 8. ožujka u vrijeme dok su seljaci blokirali ceste u tri županije, Čobanković je smirivao ribare čije je izaslanstvo tog dana bilo u Zagrebu. Nakon tri sata pregovora Čobanković im je obećao da će se dio troškova nastalih zbog povećanja cijene plavog dizela pokriti iz proračuna, kao i da će poticaji za treći kvartal za ulov i preradu male plave ribe biti oko 20. ožujka. 

Neće biti mirni prosvjedi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Na ministru je sad da ostvari ono što je obećao", rekao je tada predsjednik Udruženja ribarstva pri HGK Miro Kučić nakon sastanka s Čobankovićem dodajući da će prosvjedi seljaka biti "šala mala" prema onome što su spremni napraviti ribari s preko 1000 plovila. No, iz Zadra ovih dana sa sastanka koordinacije ribarskih udruga "Naše more", "Istarski ribar" i "Mare Croaticum", stiglo je upozorenje.

"Jadran će još dugo pamtiti naše prosvjede, koji zasigurno neće biti mirni", poručili su ribari koji i dalje traže ne samo vraćanje cijene plavog dizela na četiri kune nego i smjenu državnog tajnika za ribarstvo Tonćija Božanića.

"Kažem vam, upisat će se u povijest", rekao je nakon sastanka Šime Šarac iz udruge Naše more.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara