Djeca izložena duhanskom dimu teže se bude

DJECA izložena duhanskom dimu teže se bude od druge djece, što djelomično objašnjava zašto djeca pušača češće umiru u snu, objavili su znanstvenici.

Još je nepoznato što uzrokuje tzv. ´smrt u kolijevci´ ili sindrom iznenadne smrti novorođenčadi, pri kojoj djeca zagonetno umiru u snu. No, zna se da je rizik veći ako djeca spavaju na trbuhu i ako su roditelji pušači.

Znanstvenici iz Kraljevske dječje bolnice u Queenslandu (Australija), otkrili su da se bebe koje su duhanskom dimu bile izložene još u majčinoj utrobi, teže bude od djece čije majke nisu pušile tijekom trudnoće.

´U dobi kada prijeti najveća opasnost od iznenadne smrti, djeca čije majke puše teže se bude od djece čije majke ne puše. To dijelom objašnjava zašto su takva djeca sklonija sindromu´, izjavila je profesorica Anne Chang.

Ona i njezini suradnici ispitali su buđenje u dvadesetero djece između osam i 12 mjeseci, u razdoblju kada je smrt novorođenčadi najučestalija. Sva su djeca bila zdrava i rođena na vrijeme, no polovicu su rodile majke pušači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koristeći se testovima za utvrđivanje psiholoških promjena i promjena u ponašanju, uključujući motoričke sposobnosti i otvaranje očiju, utvrdili su slabije reakcije djece koja su prije rođenja bila izložena dimu cigareta.

Znanstvenici pretpostavljaju da nikotin iz cigareta utječe na živčani sustav tako da usporava buđenje.

Sindrom iznenadne smrti novorođenčadi vodeći je uzrok smrti djece do godine dana. Većina ih umre između drugog i četvrtog mjeseca, a sindrom je učestaliji kod muške djece.

Broj smrtnih slučajeva smanjen je zahvaljujući kampanji kojom se roditelje poticalo da djecu polože na leđa kad ih stavljaju na spavanje. Liječnici vjeruju da bi se 30 posto smrtnih slučajeva moglo spriječiti kada djeca ne bi bila izložena duhanskom dimu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara