Djeca koja jedu s roditeljima zdravije se hrane

TINEJDŽERI koji jedu zajedno s roditeljima češće će jesti voće, povrće i mliječne proizvode od onih koji ne jedu u društvu roditelja.

Prijašnja su istraživanja pokazala da je kod djece koja ne večeraju s obitelji veća vjerojatnost da će večerati pred televizorom, odnosno jesti jela koja zahtijevaju minimalnu ili nikakvu pripremu i obično su manje hranjiva.

"Roditelji bi se morali potruditi da svoj radni raspored usklade tako da se obitelj okupi u vrijeme obroka jer su obiteljski obroci prigoda za zdraviji izbor hrane i primjer kako treba zdravo jesti", misli dr. Tami M. Videon, profesorica na medicinskom fakultetu Albert Einstein u New Yorku i u Medicinskom centru Montefiore.

Ona je zajedno s Carolyn K. Manning proučila podatke o prehrani više od 18 tisuća adolescenata koji su uključeni u dugoročno istraživanje o zdravlju adolescenata u SAD-u.

Dvadeset posto adolescenata obično preskače doručak, a više od 70 posto ispitanih izjavilo je da je prethodnoga dana pojelo manje od dvije porcije povrća. Njih 55 posto izjavilo je da je prethodnoga dana pojelo manje od dva komada voća, a 47 posto ispitanih da je pojelo manje od dva mliječna proizvoda.

Oni koji su jeli više od tri obroka tjedno s jednim roditeljem češće su jeli za doručak i imaju zdravije prehrambene navike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američko Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva i usluga preporučuju da adolescenti i odrasli svakoga dana pojedu tri do pet porcija povrća, dva do četiri komada voća i dva do tri mliječna proizvoda.

Adolescenti koji su izjavili da su četiri do pet puta tjedno jeli s roditeljima 20 posto rjeđe preskaču voće, povrće i mliječne proizvode nego njihovi kolege koji rijetko jedu s roditeljima. Osim toga, količina spomenute hrane povećava s u skladu s brojem zajedničkih obroka s roditeljima.

Oko 70 posto s obitelji je jelo najmanje četiri puta tjedno, ali oko 30 posto ispitanih izjavilo je da je jelo manje od tri puta tjedno u prisutnosti jednoga roditelja.

Adolescenti koji su sami mogli birati što će jesti, 25 posto češće izbjegavaju doručak.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara