Djeca koja misle da je novac najvažniji sklonija depresiji

DJECA koja izjednačavaju sreću s novcem, slavom i ljepotom vjerojatnije će patiti od depresije nego mladi koji na bogatstvo i privlačnost ne polažu toliko pozornosti, rezultat je nooobjavljene australske studije.

Dr. Helen Street iz Medicinskoga centra Kraljice Elizabete u australskome Perthu, izjavila je na konferenciji Britanskoga psihološkoga društva u britanskome Bournemouthu da djeca od samo četiri godine mogu bolovati od depresije te da je čak 20 posto mladih izloženo riziku da od depresije pati u budućnosti.

Dodala je da vjerovanje u sreću te postavljanje životnih ciljeva mogu pokazati koliko je dijete podložno depresiji.

"Djeca koja gledaju izvan sebe i misle da im za sreću trebaju novac i popularnost vjerojatnije će iti depresivna nego ona koja misle da bi bilo zgodno imati novac ali da istinska sreća dolazi iz osobnoga razvoja", rekla je Street.

U studiji je proučavano 402 australske djece u dobi od devet do dvanaest godina. Doktorica Street i njezini kolege otkrili su da šesnaestero djece ima znakove kliničke depresije, a još 112 ih je u opasnosti od obolijevanja.

Ispitivana su djeca morala reći koji su im glavni životni ciljevi i što bi ih usrećilo. Bliskost s obitelji i prijateljima, kao i zadovoljstvo samima sobom pokazali su se najčešćim ciljevima.

No gotovo 12 posto djece reklo je da im je u životu najvažnije imati puno novca. Doktorica Street ocijenila je da je najvjerojatnije da će upravo ta djeca jednom patiti od depresije.

"To se uvjerljivo pokazalo", rekla je na konferenciji i roditeljima preporučila da obrate pozornost na eventualne simptome depresije u djeteta. To mogu biti promjene u prehrambenim navikama ili u spavanju, iritabilnost ili gubitak interesa za školu, prijatelje i aktivnosti koje dijete inače voli.

Roditelji bi, kaže Street, morali pomoći svojoj djeci da shvate što će ih doista usrećiti u životu te da slava i bogatstvo nisu najvažniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara