DJECA PRI HODU TREBAJU VIŠE ENERGIJE OD ODRASLIH

Djeca koja žele trčati ukorak s roditeljima moraju potrošiti gotovo trećinu energije više, a pri tome dječji mišići efektivno troše istu količinu energije kao i mišići odraslih, objavili su belgijski znanstvenici u stručnom časopisu Journal of Experimental Biology.

Kako bi izračunali potrošnju energije pri hodu i trčanju, znanstvenici s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu na noge odraslih i djece u dobi od tri do 12 godina pričvrstili su svjetleće diode, a kretanje ispitanika prilikom sporog i brzog hoda kompjutorski je zabilježeno.

Patrick Willems i njegovi kolege zatim su analizirali pojedine komponente pokreta u hodu i preračunali koliko je energije nužno za pokretanje nogu.

Djeca, ukupno gledajući, trebaju više energije, utvrdili su znanstvenici. No, podjela potrošnje energije na pojedinačne komponente ipak je jednaka kod djece i odraslih.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, gotovo nije bilo razlike ni u tome koliko su dobro mišići koristili energiju. Veća potrošnja rezultat je samo toga što mališani moraju napraviti više mehaničkih kretnji, kako bi išli jednako brzo i daleko kao neka dugonoga osoba.

"Dječje su nožice poput kratkih njihala, kojima za pomicanje treba više energije nego dugim, zaključili su znanstvenici.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara