Dječak i djevojčica razapeti na Filipinima

Dječak i djevojčica razapeti na Filipinima

NA OVOGODIŠNJEM dobrovoljnom razapinjanju na križ, pribijeno je deset Filipinaca među kojima i 15-godišnji dječak te 18-godišnja djevojčica u mjestu Cutudu, nakon što su se bičevali po leđima. Riječ je o tradicionalnom razapinjanju na veliki petak, kada se obilježava patnja i smrt Isusa Krista, a na taj se način Filipinci "oslobađaju" svojih grijeha ili zahvaljuju na uslišenim molitvama.

Cutud je selo na sjeveru Filipina, koje na Veliki petak posjećuje vrlo veliki broj ljudi, budući da je Uskrs veliki vjerski događaj u toj zemlji gdje vjernici inače čine više od 90 posto od 76,5 milijuna stanovnika.

Crkva i zdravstvo protiv razapinjanja

Više puta Katolička crkva na Filipinama izrazila je svoje neodobravanje uskrsnim ritualima, no unatoč tome procesije u kojima se mnogi bičuju po leđima po ulicama tog sela dok krv pršti po njima i znatiželjnicima koji ih gledaju i fotografiraju, sve su posjećenije. Štoviše riječ je glavnoj turističkoj atrakciji.

No, osim Katoličke crkve, koja razapinjanje na Filipinima smatra najekstremnijim obilježavanjem Kristove smrti na svijetu, protiv razapinjanja ustali su i zdravstveni radnici.

Ove godine upozorili su one koji se budu razapinjali da se cijepe protiv tetanusa. Zbog moguće zaraze, sudionicima se preporučilo i da provjere u kakvom su stanju bičevi kojima će ih udarati po leđima. Zdravstvene službe upozoravaju kako bi zbog vrućine ozljede od nehigijenskih bičeva mogle uzrokovati tetanus i druge infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potoci ljudske krvi, Coca cola, hot dog i suveniri

No, unatoč upozorenjima i ove godine ulice Cutuda bile su pune. Četiri sata prije samog razapinjanja ulice su preplavili polugoli i bosonogi muškarci  koji se bičuju, a mnogi od njih u vjerskom zanosu bosonogi prolaze kroz razbijena stakla.

Atmosfera na ulicama je festivalska. Dok krv pršti po fotoaparatima turista koji su se previše približili onima koji u vjerskom zanosu zadaju sebi nesnosne patnje bičujući se, svega nekoliko metara dalje, prodaju se hot dogovi, coca-cola, suveniri s likom Isusa i Golgote. I sve je to sasvim normalno.

Japanac od razapinjanja napravio pornić

Osim jedne stvari. Naime, u procesiji, bičevanju i razapinjanju na križ mogu sudjelovati samo lokalni stanovnici, a strancima je to strogo zabranjeno. Pitate se zašto? Zato što se prije dvadesetak godina, na križ razapeo jedan Japanac, kojeg su ustvari snimali za pornografski film. Pornić sa razapinjanjem izašao je 1986. godine, a godinu dana kasnije i kazna za sve strance. Za njih razapinjanja, barem na Filipinima više nema. 

I.Ć.
Foto: Daily Mail

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara