Dječak koji je ostao bez ruku i obitelji postao tragični simbol rata

Dječak koji je ostao bez ruku i obitelji postao tragični simbol rata
OD HIROSHIME do Vijetnama, slike stravično ozlijeđene djece već dugo predstavljaju najsnažnije i najtrajnije slike rata.

Sad je teško opečeni irački dječak, koji je u američkom bombardiranju Bagdada izgubio obje ruke i cijelu obitelj, postao obličjem patnje u ratu za mnoge diljem svijeta i potaknuo bujicu poziva na slanje pomoći.

Najmanje tri britanska dnevnika i jedna dobrotvorna organizacija u srijedu su uputili pozive za novčane donacije žrtvama rata u Iraku, potaknuti užasavajućom fotografijom i pričom Alija Ismaela Abbasa.

"Ta će slika ostati u nama... Slika koja ne želi otići iz oka bez obzira na to koliko puta trepnuli, slika je 12-godišnjeg Alija Ismaela Abbasa", stoji u članku londonskog Evening Standarda uz poziv na donacije na račun Crvenog križa.

U ponedjeljak je taj dječak nesigurnim glasom ispričao Reutersovoj novinarki Samiji Nakhoul - koja je i sama ranjena dan poslije, kad je američki tenk granatirao bagdadski hotel u kojem se nalazila - kako mu je rat razorio život. Tom je prilikom snimljena fotografija koja je teško uzdrmala svijest zapadne javnosti.

"Možete li mi pomoći da dobijem natrag svoje ruke? Mislite li da mi liječnici mogu pronaći još jedan par ruku? Ako ne dobijem ruke, ubit ću se", govorio je dok su mu suze curile niz lice, a u očima mu se zrcalili strah i bol.

"Kad odrastem, želio sam biti časnik u vojsci, ali sad to više ne želim. Sad želim postati liječnik, ali kako to mogu učiniti kad nemam ruke?".

Osim što mu je odnio obje ruke i ostavio ga u teškim opeklinama, projektil koji je u prah pretvorio Alijev dom ubio mu je oca, trudnu majku, brata, tri bratića i još troje rođaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Catherine Mahoney iz britanskog Crvenog križa rekla je da su preplavljeni pozivima ljudi koji žele Aliju dati novac, usvojiti ga ili mu pomoći da ode na liječenje.

No njegova je slika, po njezinim riječima, ima mnogo veću težinu nego što je dječakova osobna tragedija. Ona nemilosrdno prikazuje cijenu rata, kao što to nije prikazala nijedna dosad.

"Budući da je tako mnogo novinara bilo pridruženo vojsci, veliki dio izvješćivanja bio je usredotočen na vojni pohod, a ne na ljudsku patnju", rekla je.

"No dječačić Ali je obuhvatio svu strahotu rata. Sve se kristalno jasno vidi na fotografiji, na njegovu licu, u očima. Jedna je osoba dočarala užas rata cijelom svijetu".

Jedna britanska klinika za umjetne udove ponudila je liječenje za Alija, a dobrotvorna Udruga osoba bez udova uspostavila je "Alijevu zakladu za osobe bez udova iz Iraka", koja namjerava pomoći njemu i drugoj djeci žrtvama sličnih tragedija.

Mahoney je rekla da je uvijek jedna slika sukoba ili katastrofe najsnažniji simbol patnje - od slike devetogodišnjeg Kima Phuca dok trči gol i opečen nakon napada napalmom u ratu u Vijetnamu do fotografije Sophije Pedro koja rađa na drvetu u potopljenom Mozambiku.

"Kako mi tom nedužnom djetetu možemo objasniti da je za njegovo dobro bilo to što mu je oduzeta obitelj i što mu je uništen život?", napisao je jedan čovjek u dnevniku Daily Mirroru, koji je i sam, u suradnji s UNICEF-om, osnovao fond za pomoć Aliju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara