Dječja pravobraniteljica: Teta zlostavljanog dječaka želi preuzeti skrb nad njim

DJEČJA pravobraniteljica Ljubica Matijević-Vrsaljko razgovarala je danas s Delfom Blažević, tetom 15-godišnjeg dječaka koji je nedavno brutalno maltretiran u Odgojnom domu u Malom Lošinju, koja je izrazila želju da dječaku osigura trajnu skrb u svojem domu u Rogoznici.

Budući da će dječak uskoro iz riječke bolnice biti pušten na kućnu njegu, a isključen je njegov povratak u Mali Lošinj, Delfa Blažević mu želi osigurati prvo privremenu, a potom i trajnu skrb, izjavila je dječja pravobraniteljica Hini.

"Savjetovala sam joj da se obrati nadležnom Centru za socijalnu skrb u Vinkovcima, koji joj može dodijeliti privremenu skrb nad dječakom", kazala je Matijević-Vrsaljko.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon privremene skrbi, Centra može donijeti i odluku o trajnoj skrbi, ali prije toga mora oduzeti to pravo roditelju te utvrditi ispunjavali li novi skrbitelj sve uvjete za uspješnu brigu o djetetu.

"U novom domu dječak osim mirnog života mora imati osiguranu psihološku potporu i nadzor stručnjaka", naglašava Matijević-Vrsaljko. Stoga će odluku o eventualnoj trajnoj skrbi Delfe Blažević nad dječakom morati zajednički donijeti Centri za socijalnu skrb u Vinkovcima i Šibeniku.

Ured dječje pravobraniteljice prošloga su tjedna kontaktirali dječakovi djed i baka koji žive u Njemačkoj. Pritom su najavili da će uskoro posjetiti unuka u Rijeci, a željeli bi također navratiti u Ured kako bi razgovarali o zakonskim mogućnostima za pomoć dječaku, dodala je Matijević-Vrsaljko.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara