Djelatnim vojnim osobama 12 mjeseci staža računa se kao 15, 16 ili 18 mjeseci

SVIM djelatnim vojnim osobama, bez obzira u kojoj su postrojbi ili službi u hrvatskim Oružanim snagama 12 mjeseci računa se kao 15, a 16, ili 18 mjeseci, ovisno o težini i uvjetima rada, doznaje se u MORH-u.

To je i objašnjenje jučerašnje vladine Uredbe po kojoj se djelatnim vojnim osobama zbog otežanih uvjeta rada i prirode obavljanja poslova, staž računa s povećanim trajanjem.

Po toj uredbi sve djelatne vojne osobe za 12 mjeseci dobiju 15 mjeseci staža.

Pripadnicima gardijskih brigada, tehničarima i mehaničarima za streljivo i minsko-eksplozivna sredstva, vojnim policajcima, pripadnicima postrojbi Atomsko biološko kemijske obrane te obavještajno sigurnosnim djelatnicima 12 mjeseci se obračunava kao 16.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Letačima, padobrancima, diverzantima, pirotehničarima, roniocima, podmorničarima i osobama koje rade s barokomorama te pripadnicima hrvatskih Oružanih snaga koji sudjeluju u međunarodnim misijama pod okriljem UN-a, dakle onima koji rade u posebnih okolnostima 12 se mjeseci obračunava kao 18.

U MORH-u ističu da se vladina uredba odnosi i na civile, točnije na državne službenike i namještenike koji su eventualno postavljeni na ustrojbenim mjestima djelatnih vojnih osoba i to u razdoblju dok obavljaju te dužnosti.

Uredba će stupiti na snagu osam dana nakon objave u Narodnim novinama.

U jučerašnjem priopćenju sa zatvorene vladine sjednice kao novina u odnosu na dosadašnje propise iz te problematike navodi se da se staž s povećanim trajanjem priznaje djelatnim vojnim osobama zbog njihove stalne obveze održavanja visoke borbene i psihofizičke spremnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara