DJEVOJČICE TREBAJU OBILNIJI DORUČAK NEGO DJEČACI

Djevojčice trebaju obilniji doručak od dječaka da bi postigle dobre rezultate na školskim ispitima, tvrde znanstvenici iz Sjeverne Irske.

Stručnjaci sa Sveučilišta Ulster kažu da su testovi pamćenja i usredotočenosti pokazali da dječaci postižu bolje rezultate kad su pomalo gladni, dok djevojčice najbolje rezultate postižu nakon doručka.

"Veza između doručka i rezultata u školi ili na poslu je nesumnjiva", rekla je dr. Barbara Stewart sa sveučilišnog Centra za zdravlje i prehranu.

"No, istraživanje pokazuje i to da djevojčice trebaju obilniji doručak da bi postigle maksimum", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom istraživanja učenici su doručkovali prepečenac ili grah i prepečenac, a potom su im testirane kognitivne sposobnosti. Kako su testovi postajali teži, oni koji su jeli grah bili su bolji od učenika koji su jeli samo prepečenac.

Znanstvenici zaključuju da je doručak najviše koristio djevojčicama, jer je doručak bogat ugljikohidratima i bjelančevinama spriječio negativno raspoloženja zbog mogućeg neuspjeha u školi.

"Zbog međusobne uvjetovanosti učenja i osjećaja zadovoljstva, doručak bogat bjelančevinama i ugljikohidratima, prepečenac i grah, pomaže djevojčicama da postignu najbolje rezultate", rekla je Stewart. "Dječaci su, s druge strane, najbolji kada su malo gladni", dodala je.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara