Dnevni Avaz optužio Račana da želi diktirati izgradnju ceste kroz BiH

Dnevni Avaz optužio Račana da želi diktirati izgradnju ceste kroz BiH
POSJETU visokog izaslanstva hrvatske Vlade, predvođenog premijerom Ivicom Račanom, Sarajevu bosanskohercegovački mediji su posvetili značajnu pozornost no tisak u toj zemlji u utorak uglavnom negativno komentira ishod najvažnije teme o kojoj je razgovarano gradnji cestovnog koridora V c.

Najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz" tako izvješće o posjetu hrvatskog premijera donosi pod naslovom "Što krije Račanova ponuda", a u posebnom komentaru taj dnevnik na nimalo diplomatski način optužuje Račana da "usred Sarajeva pokušava diktirati uvjete izgradnje auto-ceste kroz BiH tražeći istodobno međunarodni javni natječaj".

"Dnevni avaz" i do sada je aktivno lobirao za to da posao gradnje auto-ceste Budimpešta-Ploče bude povjeren privatnoj tvrtki "Bosmal" iza koje navodno stoji malezijski kapital.

Na nešto suptilniji način no također s krajnjim zaključkom koji dovodi u pitanje napore hrvatskog premijera, ishod Račanovih razgovora u Sarajevu komentira i list "Oslobođenje".

Taj list na naslovnici konstatira kako je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić "hladno dočekao ponudu za auto-cestu".

Kao ključni dokaz za to ovaj list podsjeća na Terzićev komentar kako nije uobičajeno da vlade zemalja dobijaju koncesije u drugim državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Oslobođenje" je objavilo i posebni intervju s hrvatskim premijerom u kojemu on odbacuje ocjene da vlasti BiH nisu zainteresirane za ponudu hrvatske Vlade.

"Ja nisam to tako doživio. Mi smatramo da smo naišli na dobar prijem sa svim sugovornicima i zato odlazimo s puno optimizma iz Sarajeva. Čitav razgovor s gospodinom Terzićem bio je afirmativan za prijedloge koje mi imamo", kazao je Račan dodajući kako na eventualnom javnom natječaju neće sudjelovati hrvatska država nego tvrtke iz Hrvatske.

"Poštenija ponuda nije moguća", zaključio je Račan.

"Jutarnje novine" uglavnom su neutralno izvijestile o stajalištima što su ih u vezi s izgradnjom auto-ceste iznijela dvojica premijera no i taj list u posebnom komentaru postavlja pitanje neće li možda Hrvatska sada uvjetovati rješavanje statusa luke Ploče načinom na koji će se graditi koridor V c.

Banjalučke "Nezavisne novine" na naslovnoj stranici jednostavno konstatiraju kako Račan i Terzić nisu postigli konkretni dogovor o auto-cesti, dok "Glas Srpske" sugerira kako će budući koridor V c, tko god ga bude gradio, svakako koristiti i Hrvatskoj i BiH jer će praktično brisati granice između dvije države.

(Hina) rm br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara