DNK analiza potvrdila da su u masovnoj grobnici kod Zagvozda ubijeni franjevci

Obdukcija i DNK analiza prvog od 18 kostura, iskopanih iz masovne grobnice kod Lovrinčevića u općini Zagvozd, potvrdile su da je riječ o, kako se i sumnjalo, posmrtnim ostacima franjevca ubijenog 1945. godine, doznaje se na Odjelu patologije splitske Kliničke bolnice.

Iskapanje masovne grobnice na predjelu Sudište, za koju su od ranije znali franjevci iz Hercegovačke provincije, počelo je u travnju prošle godine. Pronađeno je 18 ljudskih kostura vezanih žicom s ostacima odjeće i pribora za pisanje koji su ukazivali na to da je riječ o svećenicima.

DNK analizom prvoga kostura utvrđeno je da je riječ o fra Melhioru Prliću iz Sovića (BiH). Njega su vjerojato ubili partizani, kao i 17 svećenika i civila iz Širokoga Brijega (BiH) krajem II. svjetskog rata, rekao je fra Ante Marić iz Hercegovačke franjevačke provincije, koji je prošle godine i pokrenuo cijeli postupak.

Očevid grobnice obavio je tada istražni sudac Županijskog suda u Splitu koji je utvrdio kako ostaci pripadaju nasilno ubijenim osobama vatrenim oružjem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Franjevci su na to mjesto dolazili od 1971. godine i u tajnosti se molili, a 1990. godine Općina Zagvozd i župni ured Gospe Karmelske priredili su prvi put misu za sve ubijene.

Na Odijelu patologije splitskog KB-a nastavit će se DNK analiza preostalih pronađenih posmrtnih ostataka.

(Hina) xdstr yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara