Do 11 sati na birališta izašlo 18 posto birača, HDZ krši izbornu šutnju

Do 11 sati na birališta izašlo 18 posto birača, HDZ krši izbornu šutnju

DRŽAVNO izborno povjerenstvo izvjestilo je na novinskoj konferenciji da je u prva četiri sata glasanja sve proteklo mirno. Do 11 sati na biračka je mjesta izašlo 17,91 posto birača, što je manje od 2003. godine kada je u to doba na izbore izašlo 21 posto birača. Ukupno je do 11 sati glasalo nešto više pola milijuna birača.

> Index Forum: Za koga ste glasali?

> Otvorena birališta diljem Hrvatske, jutros glasali svi političari

> Glas za Lijanovića vrijedi 377 kuna

> GONG: Uočene manje nepravilnosti i kršenje izborne šutnje

Od izbornih jedinica, najviše je birača na izbore izašlo u I. izbornoj jedinici, gdje je do 11 sati glasalo 20 posto birača. Najveći odaziv u gradovima je u Varaždinu (25 posto), a najmanji u Dubrovniku (4 posto).

Od izbornih jedinica, najviše je birača na izbore izašlo u I. izbornoj jedinici, gdje je do 11 sati glasalo 21.3 posto birača. Najveći odaziv u gradovima je u Varaždinu (25.99 posto), a najmanji u Dubrovniku (tek 4 posto). U Gradu Zagrebu glasalo je 20,48 posto ili nešto manje od 100.000 birača, u Splitu 20,45 posto ili 23,024 tisuće.

Po pitanju nepravilnosti, obaviješteno je da je u Benkovac stigao jedan autobus glasača iz Srbije koji na kraju nisu smjeli glasati jer su se prethodno registrirali na biračkom popisu u Srbiji. Ravnateljstvo policije je također obavijestilo DIP da je u nekoliko škola i vrtića u Hrvatskoj, gdje se nalaze biračka mjesta, provaljeno, ali nisu taknuti glasački materijali, te se na tim biračkim mjestima glasanje može normalno održati.

Čobanković i HDZ krše izbornu šutnju

Jutros je zabilježeno nekoliko ozbiljnijih kršenja izborne šutnje. Kandidat HDZ-a Petar Čobanković nastupio je kao gost u emisiji Narodnog radija u 8:25. Iznesenim sadržajem promoviran je imenovani stranački kandidat, čime je prekršeno pravilo o izbornoj šutnji. O svemu je obaviješteno i Državno izborno povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više građana i promatrača prijavilo je kršenje izborne šutnje slanjem poruka SMS-om. Građani su prijavili poruku kojom ih na glasanje poziva HDZ, a koja je poslana sa servera na više brojeva mobilnih telefona građana.

Također, HDZ je podnio prijavu protiv promatrača Elekte na biračkim mjestima 72 i 73 u Ljubuškom u kojem se tvrdi kako su promatrači ometali rad biračkog odbora. Provjerom na terenu utvrđeno je da su promatrači Elekte tražili uvid u birački spisak odnosno broj birača koji su glasali na spomenutim biračkim mjestima do zatvaranja birališta prvog danja glasanja u XI. izbornoj jedinici, što im birački odbori na spomenutim biračkim mjestima nisu željeli omogućiti, a čime su povrijedili pravila o promatranju izbora.

HDZ-ovac fizički napao člana biračkog odbora, manjine imaju problema s glasanjem

Iako izbori uglavnom protječu u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi, do 11 sati zabilježeno je nekoliko ozbiljnijih kršenja izbornih pravila i procedura. Najozbiljnija se dogodila na biračkom mjestu 16 u Ličkom Osiku u IX. izbornoj jedinici ispred kojeg je član biračkog odbora, ujedno i član HDZ-a fizički napao drugog člana biračkog odbora. Nadležna policijska postaja zaprimila je pisanu prijavu o incidentu.

Na više biračkih mjesta zabilježeni su problemi s glasanjem pripadnika nacionalnih manjina kojima nije bilo omogućeno odlučiti hoće li glasati za liste nacionalnih manjina u XII. Izbornoj jedinici ili za stranačke liste u svojim izbornim jedinicama. Desetak slučajeva uočeno je u Dalju, na biračkom mjestu 1 u IV.iIzbornoj jedinici, kao i na glasačkom mjestu 109 u Tenji u istoj izbornoj jedinici. Sličan slučaj zabilježen je i u V. izbornoj jedinici, na biračkom mjestu 32 u Vinkovcima gdje predsjednik biračkog odbora nije dopuštao predstavnicima nacionalnih manjina glasanje za stranačke liste.

Sanader: Ja sam optimist

"Obavio sam svoju demokratsku dužnost. Izbori su za mene uvijek svečanost demokracije i mislim da naši građani moraju odlučiti o tome kako ćemo živjeti u Hrvatskoj iduće četiri godine", rekao je Ivo Sanader u obraćanju novinarima nakon što je ubacio svoj listić u glasačku kutiju.

"Očekujem danas dobar odaziv, očekujem da ćemo odrediti našu sudbinu u sljedeće četiri godine; da nam svima bude bolje, da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO, da se radi na još većem standardu naših ljudi, zapošljavanju... To je zadaća politike. Zato sam obavio svoju demokratsku dužnost i ja sam optimist".

Predsjednik HDZ-a istaknuo je kako se odmah vraća u Zagreb, gdje će dočekati rezultate izbora, koje bi DIP trebao objaviti u 21 sat. "Sad se vraćam u Zagreb, s prijateljima ću čekati rezultate izbora u središnjem izbornom stožeru HDZ-a. S obzirom na velik broj prijavljenih novinara ne možemo rezultate čekati u stranci, već u Mimari", podvukao je Sanader.

P.V.
Foto: V.G./AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara