Do 15. srpnja stižu rješenja o povratu poreza, u kolovozu isplata

Do 15. srpnja stižu rješenja o povratu poreza, u kolovozu isplata

Foto: Index

POREZNA uprava trenutno je u fazi tiskana rješenja o povratu poreza te će ona najkasnije do 15. srpnja biti dostavljena poreznim obveznicima.

Porezna uprava će svim obveznicima za koje raspolaže podacima, a koji ostvaruju razliku za povrat, povrati izvršavati u predviđenom roku, tj. u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetak će, sukladno zakonu, biti samo oni za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili slično, navode iz Porezne uprave.

U posebnom postupku 1,6 milijuna poreznih obveznika

U primjeni posebnog postupka u 2016. godini Porezna uprava je za svakog poreznog obveznika, koji se smatra hrvatskim rezidentom, objedinila sve podatke koji utječu na obračun poreza na dohodak, utvrdila godišnju obvezu poreza, te razliku za povrat ili uplatu, kako bi utvrdila da li isti trebaju biti obuhvaćeni posebnim postupkom.

"Navedeni postupak Porezna uprava provela je za 3,5 milijuna poreznih obveznika te je od navedenog broja cca 1,6 milijuna poreznih obveznika obuhvaćeno posebnim postupkom. Zbog primjene načela ekonomičnosti za cca. 450.000 poreznih obveznika neće se izdavati rješenja u masovnim obradama jer isti ostvaruju povrate ili uplate do 15,00 kn, međutim u nadležnim ispostavama Porezne uprave porezni obveznici mogu zatražiti izdavanje rješenja. Slijedom navedenog za 1,1 mil. poreznih obveznika koji su obuhvaćeni posebnim postupkom Porezna uprava će izdati rješenja o utvrđenom dohotku i razlici za povrat, odnosno uplatu", navode za Index iz Porezne uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara