Do 16 sati glasovalo 42 posto birača, 13 posto manje nego na prošlim izborima

Do 16 sati glasovalo 42 posto birača, 13 posto manje nego na prošlim izborima
NA IZBORE za predsjednika države do 16 sati izišlo je oko 14 posto manje birača nego u isto vrijeme prije pet godina, izvijestio je novinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.

Do 16 sati u Hrvatskoj je glasovalo 1,4 milijuna birača ili njih 42 posto (41,92), dok ih je 2000. u isto vrijeme glasovalo 55,2 posto.

Podatke o odazivu dostavilo je 86 posto biračkih mjesta, odnosno njih 5. 656 od ukupno 6.557.

Na podatak o ukupnom odazivu utjecala je, kaže Crnić, i činjenica da taj podatak nisu dostavili Rijeka i Karlovac, gradovi s velikim brojem birača.

Najmanje birača, 31 posto, izišlo je u Šibensko-kninskoj, a najviše, njih 52 posto u Varaždinskoj županiji - to je, ujedno, i jedina županija u kojoj je glasovalo više od polovice birača.

U Zagrebu je do 16 sati glasovalo 45,22 birača.

Izbori, kaže predsjednik DIP-a, protječu u mirnom i tolerantnom ozračju, tu ocjenu ne mogu pokvariti ni zabilježeni incidenti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je, naime, izvijestila da je iz telefonske govornice u Sesvetama anonimno dojavljeno da je na nekim biralištima postavljena eksplozivna naprava, no dojava je bila lažna.

Policija je intervenirala na biračkom mjestu u Harambašićevoj ulici u Zagrebu gdje je jedna pijana osoba ometala glasovanje.

Pomoć splitske policije zatražila je Oljenka Bilić iz GONG-a. Utvrđeno je da ju je na biralištu u Teslinoj ulici pod utjecajem alkohola oko vrata zagrlio glumac Boris Dvornik, ona ga desnim laktom udarila u trbuh, a Dvornik uzvratio pljuskom.

Boris Mikšić jedini je od 13 predsjedničkih kandidata koji je uputio prigovore DIP-u - kao jedini, moguće osnovani, DIP je ocijenio Mikšićev prigovor što je jedan dnevni list objavio pozitivan tekst o jednom od kandidata.

DIP je odbacio Mikšićeve prigovor da je trebao objaviti podatke o sredstvima koje su kandidati potrošili za predizbornu promidžbu, te da su Stjepan Mesić i Jadranka Kosor jedini predsjednički kandidati čiji će promatrači pratiti rad DIP-a kad počnu stizati izborni rezultati.

Rad DIP-a, pojasnio je Crnić, mogu promatrati političke stranke i nevladine udruge, a preko njih i nezavisni kandidati, kakav je Mikšić.

U inozemstvu su izbori završeni u desetak zemalja, među njima i u Kini i Maleziji sa 100- postotnim odazivom. U Kini je, doduše, pravo glasova imalo 11, a u Maleziji 14 hrvatskih državljana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara