Do 2007. polovica svjetskoga stanovništva živjet će u gradovima

POLOVICA svjetskoga stanovništva za dvije će godine živjeti u gradovima, što je veliko povećanje u odnosu na 1950. kad je u urbanim sredinama živjelo 30 posto svjetskoga stanovništva, izvijestili su u srijedu UN-ovi demografi.

Danas u gradovima živi približno 3,2 od 6,5 milijardi ljudi, a taj će broj narasti na 5 milijardi, odnosno 61 posto globalnoga stanovništva, do 2030. godine, stoji u izvješću UN-ova vijeća za razvoj i naseljavanje.

Povećava se i broj jako velikih gradskih područja, istaknula je komisija. Danas u dvadeset gradova živi 10 ili više milijuna stanovnika, za razliku od 1975. kad ih je bilo samo četiri ili 1950. kad su postojala samo dva - New York-Newark i Tokio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do 2015. će pet najvećih gradova biti Tokio s 36,2 milijuna, Bombay s 22,6, Delhi s 20,9 milijuna, Meksiko s 20.6 milijuna i Sao Paolo s 20 milijuna.

Unatoč sve većem broju gradskih područja, približno polovica gradskoga stanovništva živi u manjim gradovoima s manje od 500.000 stanovnika, pokazalo je izvješće.

Broj stanovnika u gradovima varira ovisno o razvijenosti grada, otkrila je komisija. Približno tri četvrtine ljudi u razvijenijim sredinama živi u gradovima, a samo 43 posto u slabije razvijenim područjima.

Rasprostranjenost stanovništva ovisi i o području tako da u Latinskoj Americi i na Karibima živi 75 posto stanovništva, dok u Africi i Aziji u gradovima živi 40 posto stanovništva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara