Do 2060. prepolovit će se broj radnika u EU koji financiraju umirovljenike

Do 2060. prepolovit će se broj radnika u EU koji financiraju umirovljenike

Foto: Scx.hu

EUROPSKA komisija danas je pokrenula javno savjetovanje o osobnim mirovinama.

Osobne ili privatne mirovine dugoročni su štedni proizvodi u koje građani uplaćuju dobrovoljno te tako dopunjuju državne mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danas otvorenim savjetovanjem građane se poziva da dostave informacije o vlastitim iskustvima s korištenjem sustava osobnih mirovina te o interesu za korištenje takvih programa radi štednje za mirovinu. U okviru savjetovanja traže se i mišljenja stručnjaka koji rade u sektoru mirovinskog osiguranja o njihovu interesu da ponude jednostavne, ekonomične i transparentne proizvode za osobne mirovine kojima će cilj biti pružanje boljeg povrata uloženih sredstava, navode iz Europske komisije.

Do 2060. godine demografske promjene u EU-u prepolovit će broj radnika koji financiraju umirovljenike. Zbog toga će europski mirovinski sustavi biti suočeni s dvostrukim izazovom: zadržati financijsku stabilnost i nastaviti nuditi adekvatan prihod umirovljenicima.

Zahvaljujući savjetovanju, Komisija će lakše procijeniti što se može napraviti na razini EU-a kako bi se ponudio širi izbor osobnih mirovina i omogućila prekogranična konkurencija.

Budući da je riječ o jednom od ključnih čimbenika na tržištima kapitala, jačanje ulaganja u osobne mirovine jedan je od prioriteta unije tržišta kapitala. Time bi se omogućio veći priljev ušteđenih sredstava na tržišta kapitala i usmjeravanje dodatnih financijskih sredstava u produktivna ulaganja. Javno savjetovanje trajat će do 31. listopada 2016., zaključuje se u priopćenju Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara