Do diplomatske putovnice preko malih oglasa

KRAJEM siječnja u jednom hrvatskom glasilu objavljen je oglas sljedećeg sadržaja: “Diplomatske putovnice i CD iskaznice diplomatskog kora rješavamo brzo i pouzdano. Postanite i Vi povlašteni i uvaženi član društva.”

Tragom tog oglasa, uz koji je objavljen i telefonski broj na koji se zainteresirani mogu javiti, krenula je novinarka Jutarnjeg lista, te otkrila kako se iza oglasa krije stanoviti Mario Majerić, koji zaista tvrdi da za izvjesnu svotu može pribaviti diplomatske putovnice raznih zemalja. U veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj ističu kako hrvatski državljani na legalan način ne mogu kupiti ni dobiti takve dokumente, pa dodaju kako se najvjerojatnije radi o prijevari.

Majerić se novinarki "Jutarnjeg" predstavio kao ekonomist koji živi u Pečuhu u Mađarskoj. U telefonskom razgovoru Majerić je odmah "izdiktirao" cijene diplomatskih putovnica.

Tako je kazao da za diplomatsku putovnicu Svetog Kristofera, Nevisa, Paname, Grenade ili Malte valja izdvojiti od 17,5 do 22 tisuće eura. Za dokumente Kanade traži 35, a za američke čak 45 tisuća eura.

Majerić je u razgovoru ustvrdio kako je "posao posve legalan", iako će u to povjerovati samo oni najnaivniji.

"Nakon što potvrdimo rezervaciju sa svojim dokumentom u dogovoreno vrijeme odete do veleposlanstva ili predstavništva te zemlje u Hrvatskoj ili susjednoj zemlji i podignete putovnicu." -  kazao je Majerić, pa dodao: "Dokument vrijedi doživotno, a uz njega dobijete i osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu te zemlje te postajete uvaženi član visokog društva."

Autor malog oglasa za određenu svotu nudi i iskaznice diplomatskog kora po cijeni od tri tisuće eura, koje vrijede godinu dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara