Do kraja godine moguće otvaranje preostalih poglavlja u pregovorima s Europskom unijom

UNATOČ činjenici da od četiri otvorena poglavlja u prvoj polovici ove godine Hrvatska nije zatvorila nijedno, još uvijek postoji mogućnost otvaranja preostalih poglavlja u pregovorima s EU.

Poglavlja Socijalne politike i zapošljavanja i Slobode kretanja radnika danas su otvorena na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja se održala u Luksemburgu.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija, Gordan Jandroković, kazao je kako vjeruje da će Hrvatska za vrijeme francuskog predsjedništva u Europskoj uniji otvoriti preostala poglavlja i zatvoriti velik broj onih koja su već otvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel na upit o razlozima za sporost u otvaranju poglavlja vezanih za pregovore Europske unije s Hrvatskom rekao je kako slovensko predsjedavanje Unijom nije imalo odlučujući utjecaj u tome te kako je na to utjecalo i mnogo drugih razloga.

Ako Hrvatska ispuni određeni broj uvjeta, Europska komisija najavila je kako u tom slučaju postoji mogućnost otvaranja svih poglavlja u pregovorima. U Komisiji smatraju ovu godinu odlučujućom za Hrvatsku te ako se gore spomenuti uvjeti ispune, ocjenjuju kako se pregovori mogu završiti do isteka mandata Europske komisije u 2009. godini.

B.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara