Do kraja kolovoza zabranjena gradnja i izdavanje lokacijskih dozvola u zaštićenom obalnom području

DO DONOŠENJA uredbe kojom će se utvrditi što se smije graditi u zaštićenom obalnom području, koju bi Vlada trebala donijeti do kraja kolovoza, zabranjena je sva gradnja i izdavanje lokacijskih dozvola na zaštićenom dijelu obale, priopćeno je danas iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Naputke o zabrani gradnje i izdavanju lokacijskih dozvola Ministarstvo je naznačilo u objašnjenjima vezanim uz primjenu novog Zakona o prostornom uređenju, koje je danas uputilo Uredima državne uprave po priobalnim županijama.

Zakon o prostornom uređenju, usvojen 28. srpnja, utvrđuje zaštićeno obalno područje koje obuhvaća sve otoke, pojas kopna u širini od 1.000 metara od obalne crte i pojas mora u širini od 300 metara od obalne crte.

Unutar tog područja ne smije se graditi ako nije donesen urbanistički plan uređenja, osim objekata infrastrukture izvan granica građevinskog područja sukladno odgovarajućem dokumentu prostornog uređenja, podsjećaju u Ministarstvu.

Dodaju da se Vlada obvezala da će uredbu kojom će utvrditi što se u tom području smije graditi donijeti u roku od 30 dana od stupanja Zakona na snagu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do donošenja uredbe zabranjena je gradnja i izdavanje lokacijskih dozvola u zaštićenom obalnom obalnom području", ističe se u priopćenju.

Navodi se i da Zakon propisuje da se ne smiju primjenjivati prostorni planovi, odnosno njihovi dijelovi unutar zaštićenog obalnog područja, dok Ministarstvo na njih ne izda suglasnost.

"To znači da investitori kojima su izdane lokacijske dozvole koje su postale konačne do dana stupanja na snagu ovog Zakona mogu podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, a oni kojima su izdane građevinske dozvole te su iste postale konačne, odnosno pravomoćne, mogu graditi", pojašnjavaju u Ministarstvu.

(Hina) pp/xam yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara