Do sutra Zagreb će zatrpati više od 33 centimetra snijega, najviše ga je bilo 51 cm 1963. godine

Tekst: J.Š.
Foto: Goran Mehkek, Nenad Dugi/Cropix

"DO JUTROS u 7 sati na zagrebačkom Maksimiru izmjerena su 23 centimetra snijega, a snijeg će nastaviti padati i danas čitav dan te se očekuje još desetak centimetara novog snijega", kazala je za Index Nataša Strelec Mahović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Tako možemo očekivati da će Zagreb prekriti snježni pokrivač debljine od preko 33 centimetara, a nešto manje snijega, centimetar ili dva, napadat će i tijekom subote.

Prema podacima kojima raspolaže DHMZ, od 1985. godine naovamo nije zabilježena značajno visoka visina snijega poput onih koje je Zagreb doživljavao 50-ih i 60-ih godina, ali i u 80-ima. Tako je 1963. u zagrebačkom Maksimiru zabilježen čak 51 centimetar snijega, dok je 1983. u Zagrebu izmjereno 10 centimetara manje, odnosno 41 centimetar snijega, kazala nam je Nataša Strelec Mahović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Zavižanu izmjereno 180 centimetara snijega


Snijeg koji je noćas zabijelio čitavu kontinentalnu Hrvatsku, a počeo je padati i ranije nego se očekivalo. Prema riječima meteorologinje, ovo je tek uvertira jer snijeg će obilno padati i tijekom čitavog dana, a padat će i jače nego do sada.

Neki dijelovi Hrvatske doslovno su zatrpani snijegom, a visina od gotovo dva metra, odnosno 180 centimetara izmjerena je na Zavižanu. Debeli snježni pokrivač izmjeren je i na Sljemenu gdje je napadalo 80 centimetara, kao i na Plitvičkim jezerima te 88 centimetara na Risnjaku. U Delnicama je napadalo ukupno metar snijega, u Gospiću 62 centimetra, u Karlovcu 36, a u Ogulinu 58 centimetara.

Malo snijega palo je jučer i u Puli, no u dodiru s tlom odmah se otapao. Snijeg je padao i u većem dijelu Istre. Tako je u Žminju napadalo pet centimetara snijega, a tanki snježni pokrivač vidljiv je i u Vodnjanu. Snijeg će se danas zbog porasta temperature na području Istre pretvoriti u kišu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara