Dobar san tijekom noći može pomoći pamćenju

DOBAR san tijekom noći mogao bi imati vrlo velik utjecaj na pamćenje, otkrili su američki znanstvenici.

Zapravo, kada nekome kažemo da nešto mora "prespavati" to je stvarno dobar savjet, smatraju američki znanstvenici koji su otkrili da san može "spasiti" sjećanje izgubljeno tijekom dana.

Znanstvenici su također otkrili da je najbolji način za učenje stranog jezika, ili drugih intelektualnih sposobnosti, taj da se nakon svake lekcije dobro naspavamo.

I dosad je bilo dobro poznato da san ima ključnu ulogu u procesuiranju novog pamćenja, te da se naše osnovne sposobnosti poboljšavaju nakon sna.

Novo istraživanje, koje su proveli znanstvenici sveučilišta u Chicagu, daje prve dokaze da san također poboljšava našu sposobnost da bolje ispunjavamo zahtjevnije zadatke.

Dobrovoljci su tijekom istraživanje slušali riječi koje je izgovarao sintesajzer koji nema dobru kvalitetu govora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je dobrovoljcima u prvo vrijeme bilo vrlo teško razumjeti što aparat govori, oni su s vremenom postojali sve bolji u ispunjavanju svoje zadaće. Na kraju jedne seanse oni su se naučili prepoznavati riječi koje prethodno nisu razumjeli.

Dobrovoljci su zatim podijeljeni u dvije grupe - jedna je imala pravo spavati, dok je druga skupina dobrovoljaca morala ostati budna.

Kada je isti eksperiment razumijevanja riječi ponovljen nakon 12 sati, oni koji su spavali razumijevali su nove riječi, dok dobrovoljci koji nisu spavali to nisu bili u stanju.

Rezultati, objavljeni u listu Nature, pokazuju da su samo oni dobrovoljci koji su spavali ponovno vratili svoju sposobnosti generalizacije.

(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara