Dobila preko 800.000 funti odštete zbog bullyinga na poslu

36-GODIŠNJA bivša djelatnica ogranka njemačke Deutsche Banke u Londonu dobila je na londonskom Visokom sudu pravnu bitku u parnici koju je pokrenula protiv svojeg bivšeg poslodavca, odnosno protiv 4 bivše kolegice koje su ju godinama na poslu maltretirale i zlostavljale, javljaju britanski mediji.

Heleni Green iz Londona sudac Viskog suda u Londonu Justice Owen po okončanju dugotrajnog postupka dosudio je oko 800.000 funti odštete zbog duševnih boli, patnje i financijskih gubitaka koje je pretrpjela u vremenu od listopada 1997. do listopada 2001. koliko je radila kao djelatnica u bankinom tajništvu.

Kako u utorak javljaju britanski mediji, Green je od 1997. godine bila pod čestim psihološkim pritiskom svojih kolegica, menadžerice Valerie Alexander, njene asistentice Fione Gregg, administratorice Daniella Dolbear, te osobne asistentice voditelja londonskog ogranka Deutsche Banke, Jenny Dixon.

Sudac je kazao da je Helena Green u "odjelu iz pakla", kako je oštećena nazvala odjel u kojem je radila, bila izložena "upornoj kampanji zlobnog i ponižavajućeg ponašanja stvorenog zato da joj uzrokuje patnju"

Zbog toga joj je dosuđeno 35.000 funti za pretrpljenu bol i patnju, 25.000 funti zbog smanjenja njene radne sposobnosti na tržištu rada, 128.000 funti za gubitke neostvarenih osobnih dohodaka koje nije primila za vrijeme boravka na bolovanju, te 640.000 funti za sve buduće gubitke osobne zarade koju neće moći ostvariti u Deutsche Banku, uključujući njenu buduću mirovinu.

Banka je dužna platiti i sve njene zakonske troškove koji se penju do iznosa od 350.000 funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Helen Green je zbog bullyinga krenula na tretmane psiholške pomoći, a koje je troškove platila njena bivša tvrtka. No to nesretnoj ženi nije bilo od pomoći te je ona u studenom 2000. godine doživjela živčani slom. Nakon toga je zaprimljena u bolnicu gdje je zadržana na promatranju zbog mogućnosti počinjenja suicida.

U travnju iduće godine vratila se na posao s punim radnim vremenom da bi 6 mjeseci kasnije ponovno zapala u krizu zbog koje je otišla na bolovanje. Budući da se njeno stanje nije popravljalo te se više nije vraćala na radno mjesto koje ju je čekalo, u rujnu 2003. godine banka joj je dala otkaz.

Tijekom suđenja obje su strane složile da je Green razvila teški depresivni poremećaj, međutim obrana i optužba su se razilazile u uzroku koji je doveo do poremećaja.

Bankini medicinski stručnjaci su tvrdili da je oštećena i prije zaposlenja u tvrtki bila sklona mentalnim bolestima. Također su zanijekane optužbe o kršenju poslovnika, te da je Green bila maltretirana.

Obzirom da sudski postupak još traje očekuje se žalba optužene stranke na presudu. Nakon toga bi trebala biti donesena konačna presuda o odšteti koju će Green primiti za pretrpljenu bol.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara