Dobitnik književnog Pulitzera oprezno kritizirao Busha

AMERIČKI pisac Jeffrey Eugenides, ovogodišnji dobitnik Pulitzerove nagrade za književnost, u utorak je kritizirao američkog predsjednika Georgea W. Busha zbog toga što je okrenuo leđa svojem predizbornom obećanju da će Sjedinjene Države voditi kao "skromnu supersilu".

Eugenides je ipak novinarima na praškom književnom festivalu rekao da ne može zauzeti konačno stajalište o američkom ratu protiv Iraka jer politiku prati "površno".

"Osjećam se kao dijete u smislu politike", rekao je Eugenides, koji je u ponedjeljak dobio Pulitzerovu nagradu i 7500 dolara za svoj najnoviji roman "Middlesex" o jednom hermafroditu.

"Vrlo sam površan", dodao je Eugenides.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je ipak, u svojem prvom javnom istupu nakon što je objavljeno da je dobio nagradu, oprezno stupio na teren politike uputivši kritiku Bushu.

Eugenides je rekao da je podupirao "ranog" Busha koji je u predizbornoj kampanji uoči izbora 2000. godine obećao da će se na čelu "skromne supersile" zalagati za suradnju u svijetu.

"Prešao je dalek put od tih predizbornih obećanja", rekao je pisac dodajući da će "Amerika privući mnogo animoziteta zbog onoga što (Bush) radi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara