DOBITNIK PULITZEROVE NAGRADE ZA DRAMU BIT ĆE OBJAVLJEN 7. TRAVNJA

Pobjednik i finalisti ovogodišnje Pulitzerove nagrade za dramu bit će objavljeni 7. travnja na Columbia University's School of Journalism u New Yorku, piše na web stranici "Playbilla".

Iako se nikada unaprijed ne zna tko je ušao u završni krug, za nekoliko se drama već zna da su uzete u obzir za nagradu.

To su "The Goat, or Who Is Sylvia" Edwarda Albeeja, "Take me Out" Richarda Greenberga, baletni mjuzikl "Movin'Out" Billyja Joela i Twyle Tharp i "Our Lady of 121st Street" Stephena Adlyja Guirgusa.

Drama "The Goat" Edwarda Albeeja praizvedbu je imala u kazališnoj sezoni 2001/2002., no prekasno za prošlogodišnjeg Pulitzera. Albee je već dobio tri Pulitzerove nagrade, za "A Delicate Balance", "Seascape" i "Three Tall Women". Ako tu nagradu dobije i četvrti put, to će biti rekord među dramatičarima.

Mjuzikl "Movin' Out" neobična je nominacija jer se Pulitzerova nagrada obično dodjeljuje djelima američke dramske književnosti. Mjuzikli su u prošlosti dobivali tu nagradu ("Of Thee I Sing", "Rent"), ali nikada i pop pjesme koje originalno nisu napisane za izvođenje na pozornici. No, s obzirom da na službenoj web stranici Pulitzera stoji i da se uz dramatičare, nagrađuju predstave te scenariji, iznimke su moguće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greenberg je prijavio dramu "Take Me Out" koja je dobila dobre kritike nakon izvedbi na Off-Broadwayju i na Broadwayju. Prije ove drame Greenberg je bio nominiran za "Three Days of Rain".

Guirgus je pridošlica na natjecanju za Pulitzera. "Our Lady of 121st Street" dosad je njegova najuspješnija predstava.

Glasine u kazališnim krugovima najviše izgleda daju dramama "Take Me Out" i "The Goat". No, postoji mogućnost da se nijednoj drami ne dodjeli ta nagrada, kako što se to dogodilo 1997. godine.

Prošle godine nagradu je dobila Suzan-Lori Parks za dramu "Topdog/Underdog".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara