Dobra zarada: Cijena srebra od kraja prošle godine porasla za 47 posto

Dobra zarada: Cijena srebra od kraja prošle godine porasla za 47 posto

 Foto: freeimages.com

S NAGLIM porastom cijene srebra za više od 40 posto, ostvarilo se jedno od predviđanja Saxo banke za 2016. godinu u izdanju Outrageous Predictions.

Cijena srebra na financijskim tržištima porasla je za 47 posto od kraja prošle godine, iako većina analitičara nije očekivala takav razvoj događaja. Upravo je cijena tog plemenitog metala bila jedna od tema o kojoj se najviše raspravljalo tijekom pripreme godišnjih predviđanja Saxo banke 'Outrageous Predictions’ još u prosincu 2015. godine, a rukovoditelj za robna tržišta Ole Hansen iz Saxo banke ustvrdio je tada da će cijena srebra porasti za 33 posto. 'Outrageous Predictions' su predviđanja za malo vjerojatan razvoj trendova, no baš zato mogu imati ozbiljne posljedice na tržište kapitala, navode iz Saxo banke.

Hansenovo predviđanje temeljilo se na političkim odlukama za smanjenje emisije ugljičnog dioksida, podržavanjem obnovljivih izvora energije. S obzirom na primjenu srebra u solarnim ćelijama, logično je da bi taj trend utjecao na povećanu industrijsku potražnju za tim metalom. Drugi razlog je bilo očekivano Fedovo podizanje kamatne stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oporavak zlata je srebru mogao dati još veći poticaj s obzirom na poboljšane fundamente smanjene proizvodnje i snažne potražnje. Naime, u studenom i prosincu prošle godine imali smo optimistična očekivanja za zlato s obzirom da se zlato uvelike rasprodalo uoči prvog očekivanog podizanja američke kamatne stope. Do sada smo vidjeli da je unatoč drugačijem mišljenju mnogih, zlato imalo tendenciju oporavka godinu dana nakon prvog podizanja kamatne stope. Sve to je pozitivno utjecalo na cijenu srebra", kaže Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

Oporavak cijene srebra zbog globalne neizvjesnosti

Međutim, pravi razlozi oporavka cijene srebra leže u globalnoj neizvjesnosti, što se očitovalo već u siječnju na robnim tržištima.

"Nismo predvidjeli paniku koja se dogodila u siječnju kad je cijena nafte doživjela kolaps, na burzama je vladala rasprodaja, a Kina je nastavila sa slabljenjem valute. U početku su ta zbivanja podržavala zlato s 'hedge' fondovima koji su iz rekordno kratkih zauzimali popriličan broj dugih pozicija. Kvantitativno popuštanje europskih i japanskih banaka doprinijelo je smanjivanju prinosa na obveznice, a to je ujedno i glavni razlog zašto su plemenite kovine nastavile s oporavkom uoči izglasavanja Brexita. U sladu s tim, i cijena srebra porasla je iznad iznosa kojeg smo predvidjeli u našim takozvanim nevjerojatnim predviđanjima za 2016. godinu", pojašnjava Hansen. 

Takav dobar razvoj događaja za srebro leži u potrazi za relativnim vrijednostima, s obzirom da su ulagači prateći početni opravak zlata počeli tražiti relativnu vrijednost u ostalim kovinama, a naposljetku su to pronašli u srebru kojim se za razliku od zlata u ožujku trgovalo po najjeftinijim cijenama još od početka financijske krize 2008. godine, zaključuju iz Saxo banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara