Dobrotvorni koncert i aukcija slika za gradnju centra za djecu stradalu od mina

DOBROTVORNOM koncertu, aukciji slika stranih i domaćih umjetnika te svečanoj večeri radi prikupljanja novca za gradnju rehabilitacijskog centra u Rovinju za djecu stradalu od mina večeras su u zagrebačkom hotelu "Operi", uz ine, nazočili predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan sa suprugom Dijanom Pleštinom.

"Riječ je o prvom takvu centru u svijetu, koji bi radio cijelu godinu i bio na usluzi cijeloj regiji, dakle ne samo Hrvatskoj", istaknula je Dijana Pleština, inače savjetnica za razminiranje u Ministarstvu vanjskih poslova.

Podsjetila je kako je "ta priča počela prije dvije godine, zahvaljujući relativno maloj pomoći kanadske vlade, a bit je da djeca žrtve mina mogu doći nekamo na more malo se opustiti, družiti se, naučiti korisne stvari i jednostavno se malo osloboditi svojih trauma". Nakon te pomoći američki State Departement pomogao je s 400 tisuća dolara, a novac se nastavio prikupljati i večerašnjim programom, dodala je. Rekla je kako su u Hrvatskoj 150 djece izravne žrtve mina, a velik je i broj djece (roditelja) žrtava mina.

Nazočne je u ime Vlade pozdravio predsjednik Ivica Račan, zahvalivši im na sudjelovanju u toj plemenitoj akciji. Kazavši kako Vlada izdvaja velik novac za razminiranje, istaknuo je da to nije dosta, bez ljudi koji nesebično pomažu žrtvama mina.

"U Hrvatskoj se vode dvije akcije: jedna je razminiranje da žrtava nikad ne bude, a druga je da se žrtvama pomogne da kvalitetnije žive", istaknuo je predsjednik Mesić, zahvalivši nazočnima na sudjelovanju u akciji.

Večeras je u "Operi" prikazan i dvominutni film koji je, po riječima Dijane Pleštine, nazočnima trebao donekle predočiti što se u rehabilitacijskom centru događa ljeti.

Na koncertu su nastupili Sandra Bagarić (sopran), Hrid Matić (tenor), Darko Domitrović (glasovir) uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda.

Dobrotvornoj priredbi nazočili su i veleposlanici u Hrvatskoj te hrvatski ministri i ostali visoki dužnosnici, a organizirala ju je Koordinacija hrvatskih društava prijateljstva.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara