Documenta: Odustaje li DORH od istrage protiv Željka Sačića zbog ratnog zločina u Gruborima?

Documenta: Odustaje li DORH od istrage protiv Željka Sačića zbog ratnog zločina u Gruborima?

Foto: FAH

IZ DOCUMENTE -  Centra za suočavanje s prošlošću su uputili javno pitanje Državnom odvjetništvu RH odustaje li od istraga u vezi sa zapovjednom odgovornošću Željka Sačića i drugih nadređenih iz Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko za zločin koji je 25. kolovoza 1995. počinjen nad šestero srpskih civila u selu Grubori.

Na taj su se način u priopćenju osvrnuli na odluku zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje je u četvrtak izvijestilo da je obustavilo istragu zbog ratnog zločina u selu Ramljani, i to protiv bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko Frane Drlje i njemu nadređenog Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjedniku Stožera specijalne policije MUP-a.

"Inkriminirajuće činjenice"

Na svojoj internetskoj stranici Državno odvjetništvo RH izvijestilo je da je "Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srpnju 2014. nastavilo s provođenjem istrage protiv dvojice osumnjičenika sukladno odredbama novog Zakona o kaznenom postupku a budući da iz provedene istrage ne proizlazi osnovana sumnja da bi obojica osumnjičenika počinila kazneno djelo u selu Ramljani, ovo državno odvjetništvo je donijelo odluku o obustavi istrage".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Documente pak smatraju da, prema dosadašnjim sudskim odlukama u predmetu Grubori, "postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica u kontekstu zapovjedne odgovornosti Željka Sačića kao pomoćnika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tijekom VRA Oluja".

"Ubijeni mještani starije dobi"

"S obzirom na sudski utvrđene činjenice (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju MKSJ, Županijski sud u Zagrebu, Vrhovni sud RH) po kojima su ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Grubori počinili pripadnici ATJ Lučko, a koji je prethodio paleži sela Ramljani, pitamo Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana odustaje li DORH od istraga u vezi zapovjedne odgovornosti Željka Sačića i drugih nadređenih iz ATJ Lučko za zločin koji je 25. kolovoza 1995. godine počinjen nad šestero srpskih civila u selu Grubori", piše Documenta u priopćenju te podsjeća da su civili srpske nacionalnosti, koji su tog jutra ostali u svojim domovima, ubijeni, a gotovo sve kuće u zaseoku su zapaljene. 

Documenta navodi da su pripadnici ATJ Lučko ubili mještane starije dobi, Jovu Grubora, Miloša Grubora, Mariju Grubor, Milku Grubor, Đuru Karanovića i Jovana Grubora pok. Damjana, koje su ondje zatekli. Većina mještana Plavnog i Grubora se tog dana ujutro uputila prijaviti UNPROFOR-u u školskoj zgradi u Plavnom, a u vezi odlaska u tadašnju SR Jugoslaviju ili zbog eventualnog ostanka u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara