Documenta prozvala Sanadera i njegovu Vladu: Jasno se odredite prema ustaštvu!

VESNA TERŠELIČ, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, otvorenim je pismom prosvjedovala protiv "dvosmislenog odnosa Vlade spram ustaštva". Pismo je uputila na adrese premijera Ive Sanadera i ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića od kojih Teršelić očekuje "djela, a ne samo riječi".

Voditeljica Documente reagirala je povodom koncerta Marka Perkovića Thompsona koji je na svome koncertu održanom 30. svibnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, na početku izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" uzviknuo "Za dom spremni!", što je pozdrav koji se koristio u ustaškoj NDH.

Otvoreno pismo također je prosvjed protiv nedavne suspenzije zagrebačkog policijskog inspektora Josipa Gašparca koji je smijenjen nedugo nakon Thompsonova koncerta odnosno ubrzo nakon što je protiv Thompsona podnio kaznenu prijavu zbog "pozivanja na najgore oblike nasilja".

Bandićevo "kumstvo"

U Documenti smatraju da je Thompsonovoj provokaciji usred Zagreba kumovao i zagrebački SDP čiji je šef Milan Badić, u funkciji zagrebačkog gradonačelnika, podržao i sufinancirao održavanje koncerta na kojem je nastupio Marko Perković. Podsjetimo, Grad Zagreb sponzorirao je održavanje koncerta koji je organiziran kao koncert u čast branitelja s područja Zagreba te je održan na njihov dan koji se obilježava 30. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suspenzijom inspektora Gašparca hrvatska Vlada sa svojim koalicijskim partnerima pokazuje odlučnost na krivom mjestu u krivo vrijeme, napominju u Documenti te dodaju da takve odluke pobuđuju ozbiljne sumnje u antifašističko opredjeljenje Hrvatske.

"Da bi drugi vjerovali političarima i političarkama koji su prije nekoliko godina po prvi put osudili ustaštvo, nisu dovoljne samo riječi, već su potrebna i djela", napominju u Documenti u kojoj drže da postupak inspektora Gašparca zaslužuje čestitke jer je "osvjetlao obraz Hrvatske".

Teršelič u pismu zaključuje da postupak policijskih službenika nadređenih Gašparcu zavređuje da ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević provede o hitnu istragu o cijelom slučaju, a ukoliko to nije u stanju - "da podnese ostavku ili bude smijenjen".

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara