DODIJELJENA 60. NAGRADA LOUIS DELLUC ZA NAJBOLJI FRANCUSKI FILM

Jubilarna 60. nagrada Louis Delluc, koja se dodjeljuje ´najboljem francuskom filmu godine´, pripala je u srijedu filmu ´Etre et avoir´ (Biti i imati), redatelja Nicolasa Philiberta.

Patrice Chereau, Cedric Khan, Claude Chabrol i Robert Guediguian neki su od dobitnika tog uglednog priznanja koje dodjeljuju filmski kritičari.

´Etre et avoir´ govori o poslu učitelja u selu Središnjeg masiva (Massif central), gdje su u jednom razredu učenici različite dobi. Film je premijerno prikazan 28. kolovoza i bio je hit sezone s otprilike milijun gledatelja širom Francuske.

Dugometražni film Nicolasa Philiberta, stručnjaka za dokumentarni film, dobio je 11. travnja glavnu nagradu festivala francuskog filma France Festival u Firenci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svoj je prvi dugometražni film odabrao film-reportažu o jednoj od seoskih škola u kojima postoji samo jedan razred i kakvih je u Francuskoj sve manje. Sniman tijekom čitave školske godine 2000./01., film priča o četiri godišnja doba u tom razredu s petnaestak učenika svih uzrasta i učiteljem.

U središtu radnje je sin andaluzijskog poljoprivrednika Georges Lopez, sijede bradice i okruglih naočala, iza kojeg je 35 godina iskustva.

Film je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu u programu ´Izvjestan pogled´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara